Nieuws - Handel met voorkennis bij Coinbase? Het Openbaar Ministerie gaat het onderzoeken

Door Ted Maas

Handel met voorkennis bij Coinbase? Het Openbaar Ministerie gaat het onderzoeken

coinbase drama

Coinbase blijft de schandalen opstapelen. De grootste bitcoinbeurs in de VS worstelt met dalende cryptoprijzen, ontslaat zo'n 18 procent van zijn personeel en heeft nu een geval van mogelijke handel met voorkennis aan zijn handen. De US Attorney arresteert ex-Coinbase medewerker Ishan W. op verdenking van grootschalige handel met voorkennis. Het is het eerste geval van handel met voorkennis in de crypto-ruimte.

Zoals het New York State Attorney General's Office schrijft in een uitgebreid persbericht, lopen er momenteel onderzoeken tegen de ex-Coinbase medewerker Ishan W. De voormalige productmanager zou broer Nikhil W. en vriend Sameer R. systematisch tips hebben gegeven over aankomende coin en token listings bij Coinbase, die de twee voor zichzelf zouden hebben gebruikt. Het Openbaar Ministerie raamt de hiermee gemaakte winst op 1,5 miljoen US dollar. Er loopt ook een onderzoek tegen broer W. en vriend R.

Volgens een persbericht zijn de twee broers al gearresteerd, maar is Sameer R. voorlopig nog op vrije voeten. Volgens het openbaar ministerie zou R. tussen juni 2021 en april 2022 in ten minste 14 gevallen op de hoogte zijn geweest van aanstaande noteringen op de beurs en deze informatie hebben doorgegeven aan een of beide personen. Deze konden op hun beurt de informatie gebruiken om winstgevende posities te openen, aangezien de koers van de betrokken munt gewoonlijk stijgt na de aankondiging van nieuwe noteringen. W. zou in de bewuste periode deel hebben uitgemaakt van een kleine kring rond Coinbase, die op de hoogte was van deze nieuwe noteringen.

Het systematisch verbergen van deze transacties, blijkt ook uit het feit dat Nikhil W. en Sameer R. niet uit eigen naam hebben verhandeld, maar met behulp van rekeningen op naam van derden. Bovendien probeerden ze naar verluidt de transactiegeschiedenis te verhullen met behulp van een ingewikkeld systeem van Ethereum-adressen.

Twitter Influencer wordt privédetective

Cobie" was waarschijnlijk ook doorslaggevend betrokken bij het onderzoek naar de vermeende zaak van handel met voorkennis. De Twitter-influencer, die meer dan 700.000 volgers heeft, had in april van dit jaar al gewezen op handelaren die activa ter waarde van "honderdduizenden Amerikaanse dollars" hadden gekocht. De activa, u raadt het al, werden binnen 24 uur genoteerd op Coinbase. Volgens het openbaar ministerie zou de eigenaar van het ETH-adres vriend R. zijn.

Volgens de aanklager had Coinbase in de nasleep van de tweet van Cobie alles uit de kast gehaald om de daders van het systeem van handel met voorkennis op te sporen en kwam men uiteindelijk uit bij Ishan W., die vervolgens door Coinbase werd ontslagen. Coinbase schrijft in een persbericht:

'Coinbase neemt beschuldigingen van misbruik van bedrijfsinformatie zeer serieus, zoals blijkt uit ons snelle onderzoek naar deze zaak. Wij tolereren dit soort wangedrag absoluut niet en zullen niet aarzelen om actie te ondernemen tegen een werknemer als wij wangedrag constateren.'

Toen Ishan W. op de hoogte werd gebracht van de onderzoeken tegen hem, heeft hij waarschijnlijk nog geprobeerd naar India te vluchten. De politie hield de ex-Coinbase werknemer echter aan op de luchthaven. Op handel met voorkennis staat in de VS een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven