Nieuws - Hal Finney legde 25 jaar geleden ZK proofs al uit

Door Luc Vesters

Hal Finney legde 25 jaar geleden ZK proofs al uit

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Hal Finney legde 25 jaar geleden ZK proofs al uit

Vijfentwintig jaar geleden sprak de Amerikaanse softwareontwikkelaar en Bitcoin-pionier Hal Finney op een conferentie over zero-knowledge proofs (zk-proofs). De beelden zijn van de 18e jaarlijkse internationale cryptologieconferentie in 1998.

"Ik wil je bewijzen dat ik een bericht ken dat de hash SHA-1 gebruikt om een bepaalde hashwaarde te bepalen. Ik wil je niets vertellen over het bericht. Het is een kennisvrij bewijs."

Hal Finney

In 1998 werden ZK proofs als inefficiënt of onpraktisch beschouwd vanwege "beperkte software en hardware," aldus de toespraak. In de huidige crypto-industrie worden zero-knowledge proofs gebruikt om privacy te beschermen. Met behulp van ZK-technologie kunnen transacties worden geverifieerd, terwijl er geen details over de transactie op een blockchain achterblijven behalve de datum en tijd.

Wie er achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit, is nog steeds een van de grootste mysteries in de cryptosector. Finney is het onderwerp van veel geruchten. De softwareontwikkelaar was immers aanzienlijk betrokken bij de ontwikkeling van het peer-to-peer netwerk en ontving destijds de eerste transactie van 10 BTC.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven