Nieuws - Gigantische DeFi zwendel? Zo werd massaal Solana's ecosysteem opgeblazen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Gigantische DeFi zwendel? Zo werd massaal Solana's ecosysteem opgeblazen

Solana (SOL)
DeFi
Staking
Altcoins
Hacker

Twee broers creëerden een netwerk van DeFi protocollen onder valse identiteiten. Miljarden Amerikaanse dollars zouden dubbel zijn geteld.

Een enorm netwerk van DeFi logs onder valse identiteiten en miljarden aan dubbel getelde US dollars: Het ecosysteem van de blockchain Solana zou kunstmatig zijn opgeblazen. Dit meldt het nieuwsmedium Coindesk.

De veroorzakers van het schandaal zijn twee broers genaamd de Macalinaos. Ze zouden 11 protocollen op Solana hebben gebouwd en dat onder valse identiteiten. Onder hen zijn twee van de meest populaire: Saber en Sunny.

Protocollen gaven Solana grote groei

Tijdens het hoogtepunt vertegenwoordigden deze twee DeFi-protocollen 7,5 van de 10,5 miljard US-dollar aan Totale Vergrendelde Waarde (TVL) van Solana's DeFi-systeem. Veel geld zou "dubbel geteld" zijn tussen de twee logboeken. De reële waarde werd dus kunstmatig opgeblazen. Beide projecten hebben nu 97 procent van hun TVL's verloren.

"Ik heb een plan bedacht om Solana's TVL te maximaliseren: Ik zou op elkaar gestapelde logs bouwen zodat een dollar meerdere keren geteld kon worden," schreef een van de twee broers in een blog post verkregen door Coindesk. Dit is nooit gepubliceerd, maar twee bronnen bevestigen de echtheid ervan.

Saber was een beurs voor stablecoins. Sunny was een zogenaamde yield farm. Je kon er tot 30 procent rente verdienen in ruil voor het staken van tokens.

Ze maakten reclame voor hun eigen projecten

De Macalinaos creëerden hun 11 protocollen onder pseudoniemen. Daarbij deden zij alsof zij werden ontwikkeld door "vrienden" of "vrienden van vrienden". "Wanneer een ecosysteem door slechts een paar mensen wordt ontwikkeld, ziet het er niet zo authentiek uit," legt een van de broers uit in zijn blogpost. "Ik wilde dat het leek alsof veel mensen bovenop ons protocol bouwden, in plaats van 20+ ongerelateerde programma's als één persoon te sturen."

Gebruikmakend van de verschillende identiteiten, hebben zij elkaars verzonnen protocollen aangeprezen op sociale media. Ze promootten de lancering, deelden hun eigen Thinkfluencer tweets en prezen elkaar voor hun inspiratie om verder te bouwen op Solana.

Solana al maanden in de problemen

De Macalinaos kondigden aan dat ze in de toekomst verder gaan bouwen op de Layer 1 blockchain Move. Dit wordt beheerd door Aptos Labs, voormalige Meta ontwikkelaars.. Aptos Labs wordt gewaardeerd op $ 1 miljard en ontving $ 200 miljoen in een financieringsronde van onder andere Andreesen Horrowitz, Coinbase Ventures en FTX.

Solana heeft het al maanden moeilijk. Het netwerk is dit jaar verschillende keren gecrasht. Critici zien de reden hiervoor in een ontwerpfout. Bovendien wordt het bedrijf achter de blockchain geconfronteerd met een class action rechtszaak. De beschuldiging: illegale verkoop van effecten.

Tegelijkertijd vindt de blockchain nog steeds prominente steun: FTX-oprichter Sam Bankman-Fried beschouwt Solana als een van de meest ondergewaardeerde projecten. Hij bezit echter zelf een onbekend aantal SOL-coins.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven