Nieuws - GEMA experimenteert met muziek-token

Sam Fröling

Door Sam Fröling

GEMA experimenteert met muziek-token

GEMA experimenteert, met muziek-token

De digitalisering creëert nieuwe afzetmarkten voor de muziekindustrie. Voor het eerst heeft GEMA nu een veiligheidstoken om vergunningen uit te gegeven.

Ze tonen de wil aan naar verbetering van de technische vooruitgang: schellak, vinyl, cassettes, cd's, Mp3, streaming. Muziek heeft altijd gezocht naar nieuwe vormen als drager. De hype rond NFT's heeft de industrie onlangs wakker geschud. De blockchain zal nieuwe distributiestructuren en afzetmarkten openen. Royalty's en licenties kunnen worden gebundeld en als tokens worden verhandeld. De muziekindustrie staat aan de zijde van een nieuwe evolutionaire sprong.

Muziek in transitie

Ook al is de verkoop dankzij de retroplaten enigszins hersteld, de digitale verkoopmarkt overtreft al jaren de fysieke markt. In het streamingtijdperk maken royalty's een steeds groter deel uit van de inkomstenmogelijkheden in de muzieksector. Volgens CISAC, de internationale overkoepelende organisatie van auteursrechtenorganisaties, zullen de inkomsten uit muzieklicenties in 2021 oplopen tot 9,6 miljard euro. 5,8 procent meer dan vorig jaar.

En hoewel het aandeel van digitale royalty's al met "maar liefst 28 procent" is gestegen, zegt CISAC dat er "nog veel meer ruimte voor groei" is. Vooral onder muziekmakers, artiesten en uitgevers. Volgens GEMA blijft het grootste deel, ongeveer driekwart, van de streaming-inkomsten bij labels en platforms. Licentie-inkomsten worden dienovereenkomstig niet verdeeld. CISAC pleit er daarom voor "creatieve werken op de digitale markt meer waarde te geven". Een manier om dit te doen is door ze uit te geven als tokens.

GEMA gaat gebruik maken van tokens

Met behulp van smart contracts kunnen royalty's via de blockchain in kaart worden gebracht en verhandeld en kan de beloning direct worden overgemaakt. Tokenisation betekent hier de denominatie van activa, zoals onroerend goed, oldtimers, horloges of muzieklicenties, voor een groot aantal (kleine) investeerders. Het idee is een win-winsituatie: voor kunstenaars die de rechten rechtstreeks kunnen verkopen en extra inkomsten kunnen genereren. En voor investeerders die de markt kunnen betreden tegen betaalbare prijzen.

Geleidelijk aan ontdekt ook de gevestigde muziekindustrie deze niche. GEMA was de eerste auteursrechtenorganisatie ter wereld die de verkoop van een veiligheidstoken voor muzieklicenties aankondigde. In samenwerking met 360x Music AG werden licenties van filmcomponist Hans Günter Wagener (auslandsjournal, Terra X) als token verkocht. Een model dat de ronde zou kunnen doen.

"We zullen observeren hoe sterk de trend zich ontwikkelt"

"Voor de eerste keer opent tokenisatie de mogelijkheid voor GEMA-leden om hun muziek onafhankelijk te gelde te maken en tegelijkertijd 100 procent van de rechten te behouden," vertelt GEMA-jurist Dr. Tobias Holzmüller. Sinds enkele jaren is "een sterke daling van investeringen in muziekrechten waarneembaar". Daarom moet GEMA "een mogelijkheid bieden voor transparante en directe handel voor muziekauteurs en uitgevers", aldus Holzmüller.

Zou kunst in de toekomst vaker worden omgezet in een token? "We zullen zien hoe sterk de trend zich ontwikkelt". Vooral "in tijden van stijgende rente en spanningen in de cryptogemeenschap", aldus Holzmüller, zal het duidelijk worden  "welke use cases duurzaam en in belang zijn". Het is onwaarschijnlijk dat de muziekindustrie de mogelijkheden van Web3 zal laten liggen: "We kunnen nu al zeggen dat de muziekindustrie heel goed kijkt naar hoe Web3 en NFT's in de loop van de digitalisering kunnen worden overgenomen.

Eerlijker waarde creatie

Voor Jan Denecke, CEO en medeoprichter van 360X Music AG, is het duidelijk: "Tokenisation of assets is a strong trend". Blockchaintechnologie maakt het mogelijk dat "activa die niet echt verhandelbaar zijn, verhandelbaar kunnen worden gemaakt", vertelde Denecke. Dit geldt met name "voor asset muziek als alternatieve assetklasse".

Uiteindelijk versterkt tokenisation alle betrokken partijen, zegt Denecke: "De rechthebbenden in de muziekindustrie, zoals labels, uitgevers en artiesten, behouden hun rechten, terwijl investeerders en, in de toekomst, fans kunnen deelnemen aan en profiteren van het succes van een bepaald IP. Als "alternatieve beleggingscategorie" is muziek "normaal gesproken slechts toegankelijk voor enkelen". Tokenisation opent nu "toegang tot alternatieve financieringsmogelijkheden" voor een "middenklasse van rechthebbenden". Voor volgend jaar zijn al verdere samenwerkingen met GEMA gepland, onthult Denecke.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven