Nieuws - Gamechanger voor NFT's?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Gamechanger voor NFT's?

NFT
Gamechanger voor NFT's?

DeFi toepassingen voor niet-fungible tokens worden steeds populairder. Vooral leningen zouden vers kapitaal in de NFT-markt kunnen brengen.

De afgelopen maanden is de integratie van niet-fungible tokens in de DeFi-sector snel gevorderd. De combinatie van NFT's en gedecentraliseerde financiële toepassingen opent nieuwe mogelijkheden in de cryptorsector: fracties van NFT's kunnen worden verhandeld op gedecentraliseerde beurzen of NFT's kunnen worden gebruikt voor staking. Een van de DeFi-sectoren waar NFT's bijzonder populair zijn geworden: Lending.

Wat is NFT lending?

NFT lending beschrijft iemand die een NFT uitleent om rente te verdienen of iemand die een NFT gebruikt als reserve om een lening af te sluiten. Het proces is dus vergelijkbaar met het uitlenen van geld, met dit verschil dat het gaat om digitale activa in de vorm van NFT's.

Om het concept beter te begrijpen, een eenvoudig voorbeeld: Anna bezit een Non-fungible Token. Om genoeg geld te hebben om een nieuwe laptop te kopen, wil ze de waarde van haar NFT gebruiken zonder te hoeven verkopen. Daarvoor wendt ze zich tot een platform waar ze NFT's kan uitlenen. Ze stort het daar dan als onderpand en krijgt in ruil daarvoor een lening in de vorm van cryptocurrencies, zoals Ethereum of Stablecoins.

Gedurende de looptijd van de lening betaalt Anna rente aan de geldschieter. Als ze de lening volledig kan terugbetalen, krijgt ze haar NFT-kunstwerk terug. Als Anna de lening niet kan terugbetalen, heeft de geldschieter het recht om de NFT in beslag te nemen en te verkopen om eventuele verliezen terug te verdienen.

Een andere leentoepassing van niet-fungibele tokens is in crypto-gaming. Een gamer zou zijn in-game items kunnen uitlenen aan een andere gamer en daar rente voor terugkrijgen. Gamers zouden bijvoorbeeld voor korte tijd skins kunnen lenen of zeldzame wapens kunnen uitlenen aan andere spelers.

NFT lending opent dus onder meer nieuwe mogelijkheden om de waarde van digitale activa te benutten en zo de flexibiliteit voor NFT-bezitters te vergroten.

NFT lending is booming

De laatste tijd is de belangstelling van veel gebruikers van niet-fungible token lending sterk toegenomen, waarbij ParaSpace en NFTfi momenteel de boventoon voeren. ParaSpace heeft zijn gebruikersbasis het meest laten groeien en is momenteel nummer één in de NFT-leningsector.

Over het algemeen is het aantal gebruikers in de hele NFT lending sector nog laag, met iets meer dan 2.000 gebruikers per week. Het kon echter bijna vertienvoudigen in vergelijking met het begin van het jaar. Bovendien is het leenvolume bijna verdrievoudigd ten opzichte van het dieptepunt van medio 2022, tot meer dan 200 miljoen dollar in de afgelopen zes maanden. NFT's van Board Ape Yacht Club, Mutant Ape Yacht Club en Cryptopunks waren verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van het handelsvolume.

Bovendien heeft de recente toename van de handelsactiviteit in de gehele NFT-sector waarschijnlijk een positief effect gehad op de kredietmarkt. Nu er meer NFT's worden verhandeld met overeenkomstige waardestijgingen, zoeken NFT-eigenaars naar manieren om liquiditeit vrij te maken door ze te gebruiken als onderpand voor leningen. Lenen met niet-fungibele tokens brengt echter ook enkele risico's met zich mee. Leners kunnen uiteindelijk het onderpand in beslag nemen en verkopen in geval van wanbetaling op de lening. Veel NFT-uitleenplatforms ondersteunen daarom alleen het uitlenen van zeer bekende en waardevolle collecties.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven