Nieuws - Gaat Solana het in 2025 moeilijk krijgen?

Door Ted Maas

Gaat Solana het in 2025 moeilijk krijgen?

Gaat Solana het in 2025 moeilijk krijgen?

Solana heeft een explosieve groei doorgemaakt. Maar kan dat ook in 2025 doorgaan? De blockchain staat voor een aantal uitdagingen.

In dit artikel lees je:

  • Hoe massale Token Unlocks de koers kunnen beïnvloeden

  • Waarom er kritiek is op nieuwe functies

  • Hoe afhankelijk Solana momenteel is van memecoins

Solana heeft een indrukwekkende tijd achter de rug. De blockchain was in 2023 de best presterende van de grote cryptocurrencies en ging in 2024 gewoon verder. Verschillende analisten voorspellen zelfs een koers van 1.000 dollar of meer – nog tijdens de bullrun. Maar aan de horizon verschijnen problemen die de groei en koers van Solana in 2025 tegen kunnen houden. De drie grootste uitdagingen zijn: massale Token Unlocks en inflatie, een omstreden schaaloplossing, en een sterke afhankelijkheid van memecoins.

1.000 dollar of meer – er zijn genoeg redenen voor deze optimistische voorspellingen: Een historische update wordt verwacht met Firedancer rond 2025, steeds meer nieuwe apps en functies worden gelanceerd, en samenwerkingen met zwaargewichten zoals PayPal en Visa zijn rond. Op veel gebieden zit Solana Ethereum op de hielen of heeft het Ethereum al ingehaald.

Maar een groot deel van de groei van de afgelopen maanden is te danken aan trends die niet erg duurzaam zijn: vooral Airdrop-Farming en memecoins. Wat nog ontbreekt, is een echte ‘killer app’ die organische groei brengt. Onlangs werd ook beweerd dat veel van de indrukwekkende cijfers van Solana kunstmatig zijn opgeblazen. Er zijn echter nog meer uitdagingen.

Massale Token Unlocks en inflatie in 2025

Token Unlocks drukken de prijzen van cryptomunten omdat hierdoor het aantal tokens in omloop toeneemt. Vooral in de eerste vier maanden van 2025 komen recordaantallen nieuwe SOL-tokens op de markt. “Dat ziet er beangstigend uit,” zegt crypto-journalist Mando.

In totaal komen er 17,5 miljoen nieuwe tokens in omloop. Meer dan in heel 2024 en ook meer dan in 2026. Dat komt overeen met een waarde van ongeveer 2,5 miljard dollar op dit moment, of ongeveer drie procent van de totale marktkapitalisatie. Als Solana echt naar een koers van 1.000 dollar gaat, praten we zelfs over bijna 20 miljard dollar.

Daarbij komt nog de jaarlijkse token-inflatie van zo’n vijf procent, die nodig is vanwege het lage transactiekostenmodel, onder andere om validators en stakers te betalen. Deze inflatie wordt elk jaar met 18 procent verminderd. De markt moet dus wel veel vraag kunnen absorberen. De vraag die dan ook rijst: Naar wie gaan deze SOL-tokens (dat kunnen we niet weten) en worden ze verkocht of eerder gestaked, oftewel weer uit de circulatie gehaald?

Nieuw omstreden feature

Een van de grote voordelen van Solana is dat alle processen plaatsvinden op een sterke, snelle en goedkope Layer 1. De filosofie hierachter, vaak herhaald door grote namen binnen Solana: Layer 2’s zoals Arbitrum en anderen die op Ethereum worden gebruikt om te schalen, zijn parasitair. Ze nemen activiteit en omzet weg van de daadwerkelijke blockchain. Maar nu draait het zich om. Critici stellen dat Solana zelf soortgelijke Layer 2-oplossingen gebruikt, maar ze anders noemt: Network Extensions.

De meeste dingen die op Layer 2 lijken bij Solana, kun je beter beschouwen als Network Extensions,” aldus Austin Feder, Chief of Strategy bij Solana, op Twitter. “Hoewel de onderliggende tech-stack op Bitcoin of Ethereum L2’s kan lijken, zijn de functie en rol zo radicaal anders dat ik denk dat oprichters beter bediend zijn met Network Extensions.”

Critici, vooral vanuit de Ethereum-community, zien het verschil niet. Nick White, Chief Operator van Celestia, zegt: “Ze doen hetzelfde, maar noemen het anders.”

De DeFi-specialist Ignas waarschuwt dat Solana zich hiermee op lange termijn in een slechte positie kan brengen. De reden: Layer 2’s zorgen wel voor betere schaalbaarheid, maar ook voor meer veiligheidsproblemen en een ingewikkeldere gebruikerservaring, wat het gebruik vaak omslachtiger maakt. Dit staat haaks op het belofte van Solana: snel en eenvoudig te gebruiken, alles op dezelfde Layer 1.

ETH zat tijdens de bullrun klem tussen BTC en SOL. BTC was het ‘betere geld’ voor minder conservatieve en institutionele beleggers, en SOL was een snellere, eenvoudigere en goedkopere smart contract-platform met meer potentie dan ETH. Als het verhaal van Solana verandert van een monolithisch model naar schalen met L2’s (zoals Ethereum), kan SOL het nieuwe ETH worden. […] dan zit SOL echt in een lastige positie.”

Sterke afhankelijkheid van memecoins

Hoog risico, hoge beloning, grote verliezen – een digitaal casino. De memecoin-sector heeft deze bullrun lange tijd gedomineerd. En de grootste profiteur daarvan: Solana. Volgens cijfers van Dune: memecoins en zogenaamde Low Caps (tokens met een lage marktkapitalisatie) maken ongeveer de helft van het totale handelsvolume op Solana uit, naast de handel in de munt zelf.

Opmerkelijk is dat pump.fun maandenlang het meest winstgevende platform op Solana was: het is de nieuwe incubator voor de lancering van memecoins. Wat heb je daarvoor nodig: twee dollar en een klik. In de afgelopen weken werden dagelijks zo’n 15.000 tot 18.000 tokens gecreëerd. Als ze erin slagen een liquiditeit van 69.000 dollar te bereiken, komen ze op Raydium, de grootste gedecentraliseerde beurs van Solana. Succespercentage: ongeveer 1 procent.

Maar daarmee komt ook een groot gevaar: Niets in deze sector is zo volatiel als de omstreden memecoins. De hype is al een tijdje aan het afvlakken. Als deze zou verdwijnen, zou dat een zware klap voor Solana zijn. Met andere woorden, innovatie is belangrijk voor Solana. Het heeft de goede weg te pakken, maar kan het deze weg doorzetten?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven