Nieuws - FTX stelt miljardenpakket samen voor benadeelde klanten - met een addertje onder het gras

Mike Hesp

Door Mike Hesp

FTX stelt miljardenpakket samen voor benadeelde klanten - met een addertje onder het gras

FTX
Exchanges
FTX stelt miljardenpakket samen voor benadeelde klanten - met een addertje onder het gras

De insolvente exchange heeft een plan gepresenteerd om gekwetste klanten te compenseren, waarbij zij 98 procent van hun geld terug kunnen krijgen.

Tussen de 14,5 en 16,3 miljard US dollar - dat is hoeveel geld de insolvente crypto-exchange FTX wil terugbetalen aan voormalige gekneusde klanten, volgens een persbericht dat gisteren (dinsdag) is gepubliceerd.

Volgens het persbericht heeft FTX op 7 mei een bijbehorend reorganisatieplan ingediend bij de Amerikaanse faillissementsrechtbank, waarin staat dat 98 procent van de gedupeerde gebruikers van de exchange 118 procent van de geldwaarde van hun destijds verloren investeringen terugkrijgen.

Dit komt overeen met een jaarlijkse rente van 9 procent.

Sommige investeerders vinden dit ontoereikend. Mike Belshe, CEO van BitGo, deelde op het berichtenplatform X (voorheen bekend als Twitter): "Ik begrijp waarom de faillissementsprocedure zo moet verlopen, maar laten we niet doen alsof de slachtoffers hun geld zullen terugkrijgen."

Ter herinnering: de ondergang van het bedrijf onder leiding van Sam Bankman-Fried vond plaats in november 2022, op het dieptepunt van de toenmalige bearmarkt, waardoor de Bitcoinprijs op sommige momenten onder de 16.000 dollar zakte.

Sinds het faillissement van FTX is de Bitcoinprijs alleen al met ongeveer 280 procent gestegen, waardoor veel klanten al jaren hopen op een terugbetaling tegen de huidige prijzen.

Nog een addertje onder het gras: de hele zaak is alleen bedoeld voor klanten van wie de portefeuille op het moment van het faillissement niet groter was dan 50.000 Amerikaanse dollar.

Volgens officiële informatie moet het geld binnen 60 dagen na goedkeuring van het plan door de bevoegde rechtbank worden uitbetaald.

Sam Bankman-Fried, het voormalige brein achter de exchange, zit momenteel zijn gevangenisstraf uit. Op 28 maart van dit jaar werd hij veroordeeld tot 25 jaar achter de tralies, maar hij heeft beroep aangetekend.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven