Nieuws - Federal Reserve laat belangrijkste rentetarief op 5,25 procent staan

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Federal Reserve laat belangrijkste rentetarief op 5,25 procent staan

Federal Reserve laat belangrijkste rentetarief op 5,25 procent staan

De Amerikaanse Federal Reserve Bank laat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 5,25 procent en wijkt daarmee voorlopig af van het havikistische monetaire beleid.

De Fed pauzeert voorlopig haar strenge monetaire beleid van de afgelopen maanden. Dit betekent dat het belangrijkste rentetarief niet wordt verhoogd: De Amerikaanse Federal Reserve Bank laat de belangrijkste rente voorlopig ongewijzigd op 5,25 procent, zoals verwacht door de overgrote meerderheid van de marktanalisten.

De Amerikaanse monetaire waakhonden hebben dit in een persbericht bekendgemaakt.

Het is voor het eerst in 17 maanden dat de Amerikaanse centrale bank afwijkt van haar strikte koers om het monetaire beleid te verkrappen.

Een van de redenen hiervoor is de recente daling van het inflatiecijfer in de VS. Met 4,0% lagen de consumentenprijzen in de vorige maand mei ruim onder het huidige percentage van de Fed.

In de laatste persconferentie op 3 mei benadrukte Federal Reserve voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse monetaire waakhonden de ontwikkeling van de consumentenprijsniveaus en andere economische gegevens nauwlettend in de gaten zouden houden om flexibel te kunnen reageren op veranderingen.

Hoewel de Fed dit jaar geen Amerikaanse recessie meer verwacht, zinspelen ze op nog twee renteverhogingen in 2023.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven