Nieuws - Europese markttoezichthouder ziet crypto als bedreiging
In een rapport somt de ESMA de risico's op die cryptoactiva voor de financiële stabiliteit vormen.
De aanbeveling werkwijze: een samenwerking met MiCA en andere instanties die over regelgeving gaan.
De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) waarschuwt beleggers in een recent rapport "Crypto-Assets and their Risks to Financial Stability" voor de potentiële gevaren van een fusie tussen de crypto- en traditionele financiële markten.
“Vanwege hun volatiele groeicycli en zolang er geen relevante regelgeving bestaat, houden crypto-activa talrijke risico's in die in de toekomst relevant kunnen worden voor de financiële stabiliteit”
De toenemende overlapping van de twee markten vereist meer monitoring en een regelgevend toezicht, aldus de Commissie. Naast de marktvolatiliteit en het risico van hefboomposities worden in het verslag maatregelen aanbevolen.
In het begin merkt het bureau op dat de cryptomarkt "steeds meer zou gaan lijken op de traditionele financiële markten en infrastructuren". Het groeiende bewustzijn onder cryptobeleggers is vertroebeld door verslechterende macro-economische omstandigheden. "Stijgende inflatie en het einde van een tijdperk met lage rente hebben het voorheen optimistische beleggerssentiment ondermijnd en een dramatische sell-off verooorzaakt in de crypto-activa markt," aldus het rapport.
Het rapport verwijst ook naar de hype-fase van 2021 die veel beleggers op de markt bracht. Verder gaat ESMA in op de huidige ontwikkelingen op de cryptomarkt en gaat in op de ineenstorting van de Terra stablecoin, die volgens de markttoezichthouder uiteindelijk verantwoordelijk is voor de crash van de cryptomarkt.
"Er zijn meerdere transmissiekanalen tussen de cryptomarkt en het traditionele financiële systeem," gaat het verder. De toezichthouder verwijst daarbij naar een onderzoek uit april. Het resultaat van het toenmalige onderzoek: 90 Europese investeringsfondsen waren betrokken bij directe investeringen in de cryptosector. Twintig anderen wilden indirect profiteren, via derivaten.
De toenemende mengeling van de traditionele financiële markt met de cryptomarkt lijkt de ESMA zorgen te baren. Het beste voorbeeld: Tesla. In 2021 werd voor het eerst gezegd dat je de auto's van het Californische bedrijf kon kopen met behulp van Bitcoin. Vervolgens zag de e-automaker weer af van de beslissing. In beide aankondigingen had Musk een aanzienlijke invloed op de Bitcoin prijs.
Bovendien zijn de functionarissen van de EAEM bezorgd over de "te riskante beleggingsmogelijkheden". Beurzen zoals Huobi of Bybit staan hun beleggers nu toe cryptocurrencies te verhandelen met een hefboom tot 125 keer, dit leidt snel tot een totaal verlies.
Met de MiCA-verordening is de EU het eerste grote rechtsgebied ter wereld dat een uitgebreid, specifiek regelgevingskader biedt voor crypto-activa. Op grond daarvan krijgt de EAEM nieuwe bevoegdheden om te bepalen wat er precies in het witboeken van de nieuwe uitgegeven activa moet staan.
Ook buiten Europa worden pogingen ondernomen om crypt gerelateerde financiële marktrisico's in te dammen. De Howey-test moet in de VS worden gebruikt om te beslissen of cryptocurrencies als grondstoffen of effecten moeten worden gereguleerd. Er wordt heftig gediscussieerd over de vraag onder welke jurisdictie cryptocurrencies vallen. Onlangs beweerde nog de SEC dat transacties op de Ethereum blockchain volledig onder Amerikaanse jurisdictie zouden vallen.
ESMA is van plan om regelgevende hulp te zoeken bij andere autoriteiten, zoals de Financial Stability Board (FSB): "Het grensoverschrijdende karakter van de markt voor crypto-activa mag niet worden onderschat."
Volgens het rapport was de cryptomarkt zelfs op zijn hoogtepunt slechts één procent waard van de gecombineerde marktkapitalisatie van aandelen en vastrentende activa. Dit is volgens haar een indicator van haar "beperkte relevantie voor de financiële stabiliteit". De onrust op de markt voor crypto-activa is ook niet overgeslagen naar de traditionele financiële markten of de reële economie.