Nieuws - Europese Centrale Bank (ECB) uit kritiek op Bitcoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Europese Centrale Bank (ECB) uit kritiek op Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Europese Centrale Bank (ECB) uit kritiek op Bitcoin

De Europese Centrale Bank (ECB) uit forse kritiek op Bitcoin en de rest van de cryptomarkt. In Twitterposts waarschuwen zij tegen cryptocurrencies. Het is kritiek op de kritiek.

Een centrale bank voert ook marketingcampagnes. Hoewel ze een monopolie hebben, kampen ze met imagoproblemen. Het vertrouwen van de klant moet daarom altijd worden versterkt of herwonnen. Aan de andere kant betekent dit ook het in diskrediet brengen van concurrerende producten. Een van die concurrerende producten is Bitcoin.

ECB als Twitter-beïnvloeder

De centrale bank heeft een nieuwe poging gedaan via het Twitter-account van de ECB. Directielid Fabio Panetta is opnieuw gekozen als anti-Bitcoin ambassadeur.

Het feit dat Bitcoin in waarde is gestegen ten opzichte van de euro en alle andere fiatvaluta's door de jaren heen erg instabiel zijn gebleken is dit een Interessant standpunt. Volgens dit standpunt zou de euro ook erg instabiel moeten zijn, aangezien deze in slechts vier weken meer dan 20 procent in waarde is gestegen ten opzichte van de Turkse lira - behoorlijk volatiel.

Panetta bekritiseert Bitcoin ook omdat het gecentraliseerd is. Een opwindende visie voor iemand die bij een centrale bank werkt. Maar alle gekheid op een stokje: hoe overdreven de kritiek ook is, uit de Twitter-posts blijkt een gebrek aan realiteitszin.

Blackrock en Co. blijkbaar onwetend

De boodschap die de ECB met dergelijke postings afgeeft, doet Bitcoin-voorstanders naïef en onwetend lijken. Gezien de academische, sociale en economische penetratie van Bitcoin is dit een ongefundeerde veronderstelling.

Vooral omdat, in het kielzog van de huidige institutionele adoptie (zie Blackrock met de Bitcoin ETF-applicatie of Fidelity met de cryptobeurs EDX) zulke uitspraken de afzender waarschijnlijk meer pijn doen dan de geadresseerde. Of zegt Panetta dat de elite afgestudeerden van Wall Street geen flauw benul hebben van financiën? Steeds minder mensen uit de financiële sector zullen deze uitspraak waarschijnlijk geloven.

De ECB en haar monetaire monotheïsme

Maar niet alleen de boodschap is problematisch, ook de stijl. Het lijkt erop dat de retoriek zwaar leunt op de 10 Geboden en het "Onze Vader". In plaats van "Leid ons niet in bekoring...", luidt het bericht op Twitter: "Weersta de verleiding van publieke cryptocurrencies". In een volgende post wordt gewezen op het unique selling point van de euro in de stijl van "gij zult geen andere goden naast mij hebben".

Overtuigingen in plaats van feitelijke argumenten worden geleverd door de Twitterberichten die bedoeld zijn om het vertrouwen in de euro te versterken en, in perspectief, in de digitale euro, terwijl Bitcoin wordt geclassificeerd als het spul van de duivel.

In dienst van de objectiviteit is het helemaal niet de bedoeling om de ECB belachelijk te maken met deze puntige formuleringen. Het is eerder de bedoeling om duidelijk te maken dat de Europese Centrale Bank zich afstandelijk opstelt. Met zulke onhandige euro-marketingcampagnes schaadt de centrale bank zichzelf alleen maar op de lange termijn. In plaats van andere "producten" in diskrediet te brengen, zou het beter zijn om te werken aan haar eigen prestaties en haar eigen belofte van kwaliteit en monetaire stabiliteit.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven