Nieuws - EU-parlement stemt voor gegevenswet

Mike Hesp

Door Mike Hesp

EU-parlement stemt voor gegevenswet

Wet en regelgeving
Privacy en veiligheid
EU-parlement stemt voor gegevenswet

Het EU-parlement heeft voor de nieuwe Data Act gestemd. De wetgeving bevat ook clausules over het gebruik van smart contracts.

Het EU-parlement heeft de nieuwe wetgeving over het gebruik van gegevens, samengevat als de Data Act, met 481 stemmen voor en 31 tegen aangenomen.

De nieuwe wetgeving bevat regels over "wie toegang heeft tot gegevens en onder welke voorwaarden". In wezen gaat het om een betere bescherming van de privacy en controlemechanismen voor techbedrijven.

De hoeveelheid "gegevens die door mensen en machines worden gegenereerd, zijn de afgelopen jaren exponentieel toegenomen". Dit wordt "een beslissende factor voor innovaties door bedrijven en overheden", bijvoorbeeld in slimme steden. "De wetgeving zal gebruikers toegang geven tot de gegevens die ze genereren, aangezien volgens de Europese Commissie 80 procent van de verzamelde industriële gegevens nooit wordt gebruikt", aldus het persbericht.

De Data Act is ook en vooral gericht op nieuwe hype-technologieën zoals AI en het internet der dingen, die steeds meer gegevens vereisen.

Volgens María Pilar del Castillo Vera "zal er een nieuw data-agile systeem worden gecreëerd dat gemakkelijk toegang biedt tot een bijna oneindige hoeveelheid gegevens van hoge kwaliteit". De Europarlementariër voegt hieraan toe: "De wet zal helpen om bestaande bedrijfsmodellen en processen te optimaliseren, de ontwikkeling van nieuwe te stimuleren en nieuwe waarde te creëren. Met andere woorden, een kans voor innovatie en concurrentievermogen".

De crypto-industrie bekritiseerde de wetgeving op voorhand. Een zogenaamde kill switch-functie voor smart contracts - een soort noodfunctie om blockchain-toepassingen uit te schakelen - zorgde voor ophef.

De Data Act moet nog formeel worden goedgekeurd door de Raad van de EU voordat deze in werking kan treden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven