Nieuws - EU keurt regelgevingskader voor crypto's goed voor Bitcoin, NFT's en Co.

Kevin

Door Kevin van der Linden

EU keurt regelgevingskader voor crypto's goed voor Bitcoin, NFT's en Co.

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
eu kader crypto goed

Het wachten is voorbij: Europa krijgt zijn eigen regelgevingskader voor crypto. Sommige van de regels zijn streng maar toch kan de sector opgelucht ademhalen.

EU: Bitcoin-regelgevingskader MiCA van kracht

De Europese regelgevende thriller kwam vorige week tot een einde. Sinds afgelopen donderdag is het uitgebreide regelgevingskader voor crypto's Markets in Crytpo-Assets (MiCA) van kracht. Hiermee is een einde gekomen aan een jarenlang debat in het Europees Parlement en tussen de lidstaten. Het belangrijkste om eerst te zeggen: het zeer controversiële, door het klimaatbeleid ingegeven verbod op proof-of-work-diensten maakt geen deel uit van de definitieve verordening. Als Bitcoin in Europa toegestaan blijft, zullen het bezit ervan en de handel erin in de EU in de toekomst onderworpen zijn aan uniforme regels, waarvan de naleving zal worden gecontroleerd door de Europese markttoezichthouder ESMA. De MiCA bevat ook voorschriften voor stablecoins. De emittenten van deze laatste zijn verplicht over de nodige reserves te beschikken om de stabiliteit van hun tokens te verzekeren. Wat het klimaatbeleid betreft, legt de verordening de verantwoordelijkheid bij de aanbieders van cryptodiensten - en niet bij de cryptocurrencies - om de milieuvoetafdruk van hun activa bekend te maken. De verordening legt weliswaar nieuwe taken op aan de Europese crypto-industrie, maar biedt haar ook de langverwachte rechtszekerheid. Voorlopig zijn alleen NFT's vrijgesteld.

Crypto-dienstverleners moeten in de toekomst transactiegegevens verzamelen

Parallel aan de MiCA bereikte Brussel een akkoord over de Transfer of Funds Regulation (TFR), die in cryptokringen niet minder omstreden is. Met dit pakket regels voert de EU maatregelen in tegen de financiering van terrorisme en het witwassen van geld in de Bitcoin-sector. De regels zijn streng omdat Bitcoin-beurzen gegevens moeten verzamelen voor elke crypto-transactie - ongeacht het transactiebedrag. Het verbod op zogenaamde "unhosted wallets" die niet tot een cryptodienstverlener behoren, is daarentegen van de baan. Dit betekent dat de Europese DeFi-sector ook een toekomst heeft. Voor transacties van meer dan 1000 euro van of naar zo'n wallet zullen bitcoin exchanges in plaats daarvan één keer moeten verifiëren dat de wallet aan hun klant toebehoort. Voor transacties met "niet-gehoste wallets" van derden zijn ook risicobeperkende maatregelen gepland. De sector kan dus uiteindelijk ook met de TFR leven, maar de bezorgdheid over de gegevensbescherming blijft bestaan.

Rusland beslist over belastingtarieven voor crypto's

Aan de andere kant van de frontlinie tussen het Westen en Rusland wordt ook vooruitgang geboekt met de regulering van Bitcoin en Co. Rusland, dat getroffen is door sancties en economisch steeds meer geïsoleerd raakt sinds de invasie van Oekraïne, werkt onder hoge druk aan een wettelijk kader voor de handel in crypto's. Met een nieuwe belastingwet heeft de Doema vorige week een belangrijk stuk van dit regelgevingsmozaïek gelegd. Uitgevers van cryptocurrencies en exploitanten van informatiesystemen die aan cryptodiensten ten grondslag liggen, zullen in de toekomst van btw worden vrijgesteld. Moskou stapt ook af van het vorige vaste tarief van 20 procent op cryptowinsten als het gaat om inkomstenbelasting. In de toekomst zouden binnenlandse bedrijven in eerste instantie 13 procent inkomstenbelasting moeten betalen en boven een bepaald bedrag 15 procent. Het tarief van 15 procent geldt ook voor buitenlandse ondernemingen. Het staatspersbureau Ria News omschreef de onafhankelijke belastingregeling als "een van de belangrijkste voorwaarden voor het effectief functioneren van de digitale economie", verwijzend naar overheidskringen.

SEC-chef: Bitcoin is geen waardepapier

Gary Gensler, hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), wordt beschouwd als een crypto-scepticus. Zijn paradigma-argument: veel van de kleinere altcoins zijn eigenlijk effecten, hun emittenten handelen ermee zonder de toestemming van de autoriteiten. Maar met de cryptocurrency Bitcoin ziet Gensler het in ieder geval anders. Dat heeft hij vorige week bewezen in een interview met de televisiezender CNBC. Daar beschreef Gensler Bitcoin als een grondstof en onderscheidde hij BTC van alle andere cryptocurrencies. De gemeenschap reageerde opgelucht, omdat dit erop wijst dat BTC op weg is naar duidelijkheid over de regelgeving in de VS.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven