Nieuws - Ethereum Virtual Machine (EVM): Het hart van het Ethereum netwerk

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Ethereum Virtual Machine (EVM): Het hart van het Ethereum netwerk

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Ethereum Virtual Machine (EVM):, The heart of the Ethereum network

Het Ethereum netwerk bestaat uit verschillende onderling verbonden componenten, waaronder Ether (ETH), smart contracts, decentralized applications (dApps) en de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit is hoe Ethereum’s "gedecentraliseerde computer" werkt.

De Ethereum Virtual Machine (EVM) is het hart van het Ethereum netwerk. Het is verantwoordelijk voor de uitvoering van smart contracts en dApps op het Ethereum netwerk. Maar het reikt veel verder dan het Ethereum ecosysteem. Apps als Avalanche, Polygon en Fantom vertrouwen bijvoorbeeld ook op het blockchain netwerk.

Hoe werkt de Ethereum Virtual Machine?

De EVM is de belichaming van decentralisatie: het bestaat uit talloze computers en vormt zo een netwerk dat de hele wereld omspant. Elk van deze computers maakt gebruik van software om de verwerking van smart contracts mogelijk te maken. Dit maakt de Ethereum Virtual Machine ook heel anders dan conventionele computers. Zo maakt het gebruik van speciale software en een gedecentraliseerd netwerk om smart contracts te kunnen verwerken.

Opcodes en gas kosten

De programmeertaal die programmeurs meestal gebruiken voor smart contracts op het Ethereum netwerk heet Solidity. Om deze taal te begrijpen, moet het worden vertaald naar "bytecode", een combinatie van nullen en enen. Tussen bytecode en solidity is er nog een andere taal: "opcode".

Dit kan operationele code of instructies voorstellen die de EVM nodig heeft om smart contracts uit te voeren. Elk van deze opcodes kost een bepaalde hoeveelheid ETH om uit te voeren. Als je alle opcodes optelt en vermenigvuldigt met de respectievelijke prijs, krijg je de totale hoeveelheid gas die nodig is om een smart contract uit te voeren. Dit betekent dat hoe complexer een smart contract is, hoe duurder het is om het uit te voeren.

De sleutel: interoperabiliteit

Het grote voordeel van EVM: Alle blockchains die erop vertrouwen kunnen met elkaar communiceren. Smart contracts die worden uitgevoerd op Ethereum kunnen bijvoorbeeld ook worden uitgevoerd op Polygon.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven