Nieuws - Ethereum: Recordhoeveelheid Ether vergrendeld in smart contracts

Door Luc Vesters

Ethereum: Recordhoeveelheid Ether vergrendeld in smart contracts

Ethereum (ETH)
Staking
Ethereum: Recordhoeveelheid Ether vergrendeld in smart contracts

Volgens de laatste on-chain gegevens van Glassnode is nu meer dan 33 procent van al het beschikbare Ethereum opgesloten in smart contracts - een recordhoogte die een mijlpaal vormt voor het netwerk. Dit historische moment is een bewijs van het steeds groeiende geloof in de kracht en het nut van de Ethereum blockchain, die fungeert als de gedecentraliseerde ruggengraat van een steeds groter wordend ecosysteem.

Percentage van Ethereum opgesloten in smart contracts. Bron: Glassnode

De hoeveelheid Ethereum vergrendeld in smart contracts weerspiegelt het actieve gebruik van het netwerk, vooral in staking en de DeFi.

Steeds meer beleggers trekken hun Ethereum terug van beurzen

Een van de belangrijkste redenen voor deze ontwikkeling is dat steeds meer investeerders, vergelijkbaar met Bitcoin, hun ETH terugtrekken van gecentraliseerde cryptobeurzen om het te gebruiken in het Ethereum ecosysteem, vooral voor staking. De volgende grafieken van Glassnode en CryptoQuant illustreren deze verschuiving in liquiditeit op indrukwekkende wijze.

Hoeveelheid Ethereum gehouden op gecentraliseerde cryptobeurzen. Bron: Glassnode

Het percentage van de totale hoeveelheid Ethereum in omloop op gecentraliseerde cryptobeurzen is sinds de Merge op 15 september 2022 gedaald van meer dan 25 miljoen ether naar minder dan 14 miljoen op het moment van schrijven.

Tegelijkertijd is er een indrukwekkende stijging geweest in de staking rate, die is gestegen van 11,61 procent naar ongeveer 30 procent, zoals de grafiek van CryptoQuant illustreert.

Ethereum staking na verloop van tijd I Bron: CryptoQuant

Hoe meer ETH vergrendeld zit in smart contracts, hoe lager de hoeveelheid ETH die beschikbaar is op de markt omdat het gebruikt wordt in staking, DeFi en dergelijke. Dit betekent op zijn beurt weer dat het aanbod van ETH dat beschikbaar is voor verkoop afneemt.

Bullish vooruitzichten voor Ethereum: tekort en deflatie als prijsaanjagers

Volgens de klassieke wetten van vraag en aanbod leidt een afname in de beschikbaarheid van een goed - terwijl de vraag gelijk blijft of toeneemt - meestal tot een prijsstijging.

In een dynamische bullmarkt zouden de deflatoire eigenschappen van Ethereum deze effecten kunnen versterken. Met de EIP-1559 upgrade verbrandt het ETH netwerk een deel van de transactiekosten, waardoor het Ethereum aanbod verder afneemt. Tijdens hoge netwerkactiviteit, kenmerkend voor bullmarkten, wordt deze afname van het ETH aanbod versterkt. Deze mix van aanbodvermindering en verhoogd burn mechanisme werkt dus als olie die op het vuur wordt gegoten in een bull markt. De huidige ontwikkelingen zouden daarom een aanwakkerend effect moeten hebben dat de ETH-prijs in de toekomst ten goede zou kunnen komen.

Over het geheel genomen versterken deze factoren de bullish vooruitzichten voor Ethereum. De toenemende hoeveelheid Ethereum in smart contracts, die de liquiditeit vermindert, samen met de deflatoire eigenschappen die het aanbod verder verminderen, suggereren dat Ethereum zich in een sterke positie zou kunnen bevinden voor 2024.

Disclaimer: Alle inhoud op de website is alleen voor informatieve doeleinden en vormt geen aanbeveling om te kopen of te verkopen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven