Nieuws - Ethereum oprichter Vitalik Buterin gebruikt geen hardware wallets

Door Luc Vesters

Ethereum oprichter Vitalik Buterin gebruikt geen hardware wallets

Ethereum (ETH)
Wallets en Whales

In een nieuwe Twitter-post geeft Ethereum-oprichter Vitalik Buterin commentaar op het verhitte debat over veilige bewaarmogelijkheden voor crypto. Maar wallets met één handtekening zijn blijkbaar niet zijn favoriete beveiligingsmiddel.

Vitalik legt uit dat hij 90 procent van zijn cryptobezittingen opslaat in een multi-sig portemonnee: "M-of-N, je hebt zelf een aantal sleutels (maar niet genoeg om herstel te blokkeren), de rest is in handen van andere mensen die je vertrouwt." En verder: "Maak niet bekend wie die andere mensen zijn, zelfs niet aan elkaar."

De "M-of-N" die Vitalik noemt, beschrijft een van de manieren waarop multi-handtekening wallets kunnen worden opgezet. De eerste variabele verwijst naar het minimum aantal handtekeningen dat nodig is om crypto over te dragen vanuit de portemonnee. De tweede variabele verwijst naar het totale aantal mogelijke ondertekenaars dat bestaat voor de portemonnee.

Vitaliks opmerking maakt deel uit van een bredere discussie over cryptobeveiliging waarbij verschillende leidende figuren in het Ethereum ecosysteem betrokken zijn. De Twitter-discussie werd gestart door Kofi van gasfees.io, die aanraadde: "Koop vandaag nog een hardware wallet en gebruik hem zo snel mogelijk. [...] Verplaats dan het grootste deel van je activa naar je hardware wallet."

Peter Watts, oprichter van Reservoir, wees daarentegen op de risico's van hardware wallets. Hij benadrukte de mogelijke persoonlijke fouten die de veiligheid van dergelijke apparaten kunnen ondermijnen. Vitalik ziet dat blijkbaar ook zo. Vitalik's aanpak met meerdere handtekeningen spreidt het risico en vermindert de kans op diefstal of verlies als gevolg van een single point of failure.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven