Nieuws - Ethereum is klaar voor Proof of Stake

Door Luc Vesters

Ethereum is klaar voor Proof of Stake

Ethereum (ETH)
Staking
Blockchain/Technologie
Ethereum (ETH)

Het laatste grote Ethereum testnet "Görli" werd met succes op Proof of Stake gezet. De merge-simulatie verliep zonder grote complicaties, en de weg lijkt vrij voor de consensus-verandering op de mainchain die medio september wordt verwacht. De koerswinst van Ether vandaag is navenant: elf procent, wat ETH weer dicht bij de 2.000 brengt.

Merge showdown voor Ethereum

De langverwachte overgang van Ethereum naar Proof of Stake komt in een verhitte fase. Na een paar keer uitproberen heeft de Merge (het samenvoegen van de Ethereum Blockchain met de Proof-of-Stake-gebaseerde Beacon Chain) de laatste vuurproef op Goerli doorstaan. Met weinig wrijving.

Volgens Ethereum-ontwikkelaar Marius van der Wijden was er "een beetje verwarring in het netwerk" vanwege veel "niet-bijgewerkte nodes". Afgezien daarvan, "ziet het er tot nu toe echter goed uit". Ontwikkelaar "Superphiz" sprak in het vooruitzicht van een "grote mijlpaal". Nu worden de resultaten geëvalueerd voordat de Ethereum mainchain aan de beurt is. Een officiële datum is nog niet aangekondigd door de Ethereum Foundation. Volgens "Superphiz", zou het kunnen neerkomen op 19 september.

Proof of Stake luidt nieuw hoofdstuk in

De samenvoeging is de belangrijkste netwerkupgrade in de geschiedenis van Ethereum. De omschakeling naar Proof of Stake betekent een sterk verbeterde eco-balans voor Ethereum. De blockchain bespaart ongeveer 99,98 procent van zijn vorige energiebehoefte door de omschakeling, zo vertelde ontwikkelaar Ben Edgington aan BTC-ECHO. Als veruit de grootste hub voor NFT's, DeFi en smart contracts, heeft het gebruik van Ethereum invloed op grote delen van het crypto-ecosysteem.

Na de samensmelting richten de volgende upgrades zich op het verhogen van de prestaties van de blockchain. Layer 2 oplossingen, die de mainchain ontlasten door transacties uit te besteden, zijn bedoeld om het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum op de lange termijn op te lossen.

Met momenteel 15 transacties per seconde lopen de capaciteiten steeds tegen de belastingslimiet. Het resultaat: hoge tarieven. Door de integratie van schaalvergrotende oplossingen zal de verwerkingscapaciteit in de toekomst snel toenemen, zullen individuele transacties goedkoper worden en zal het netwerk worden opgewaardeerd voor het groeiende aantal gedecentraliseerde toepassingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven