Nieuws - Ethereum: De race om Layer 2 dominantie

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ethereum: De race om Layer 2 dominantie

Arbitrum (ARB)
Ethereum (ETH)

Layer 2 projecten maken Ethereum transacties efficiënter. Maar er is veel concurrentie op layer 2 van Ethereum. Welk project ligt voor?

De capaciteiten van het Ethereum-netwerk zijn beperkt. De blockchain is beperkt tot ongeveer 15 transacties per seconde. Dat is niet altijd genoeg. Bij een hoog netwerkgebruik kan het zelfs echt duur worden. Dat komt omdat de transactiekosten (gas fees) ook toenemen met de belasting op het netwerk. Layer 2-oplossingen gaan dit probleem tegen. De protocollen zijn in staat om transacties en smart contracts sneller en goedkoper te verwerken. Berekeningen worden buiten de blockchain uitgevoerd en vervolgens teruggebundeld naar de Ethereum-hoofdlaag. Hierdoor is een ware race om marktdominantie ontstaan in de layer 2 industrie. Veiligheid, kosten en snelheid zijn hier de drie belangrijkste maatstaven. Een blik op de transacties van de afgelopen maand onthult welk project momenteel voorop ligt.

Roll-ups in de fast lane

Uit de gegevens blijkt dat vooral Layer 2-oplossingen die met roll-ups werken de top tien halen. Arbitrum One ligt met 35,4 miljoen transacties zelfs voor op de Ethereum mainlayer. Daarna volgen het NFT-platform Immutable X en de gedecentraliseerde cryptobeurs dYdX. De Total Value Locked van alle Layer 2-oplossingen bedraagt op de redactietermijn 10,4 miljard US dollar. Deze waarde is meer dan verdubbeld sinds het begin van het jaar.

Arbitrum loopt ook voorop in termen van transacties binnen de laatste dag. In de afgelopen 24 uur werden op het protocol gemiddeld 12,9 transacties per seconde verwerkt. De derde plaats gaat naar zkSync. De schalingsoplossing werd pas vorige maand gelanceerd. Op het web speculeren beleggers op een mogelijke airdrop.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven