Nieuws - ERC-6551: Een Gamechanger voor Niet-Fungible Tokens (NFT's)?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

ERC-6551: Een Gamechanger voor Niet-Fungible Tokens (NFT's)?

Ethereum (ETH)
NFT
ERC-6551: Een Gamechanger voor Niet-Fungible Tokens (NFT's)?

Een nieuwe Ethereum-standaard zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de NFT-sector. Wat zit er achter ERC-6551 en waarom is het belangrijk?

ERC-721 was de eerste Ethereum token standaard om niet-fungibele tokens (NFT's) in de crypto ruimte populair te maken. Hierdoor kunnen digitale activa verifieerbaar uniek in kaart worden gebracht op een blockchain. De tokenstandaard werd voor het eerst gepubliceerd in 2018, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een NFT token ecosysteem dat nu bijna 20 miljard US dollar waard is.

Maar ERC-721 is verre van perfect. Eén tekortkoming: tot nu toe konden smart contracts er niet rechtstreeks in worden geïntegreerd. Een nieuwe Ethereum-standaard genaamd ERC-6551 zou precies dat moeten veranderen en een nieuwe dimensie van toepassingsmogelijkheden en functies moeten openen.

Wat is de ERC-6551 standaard?

ERC-6551 is een nieuw geïntroduceerde standaard op de Ethereum Blockchain waarmee NFT's kunnen fungeren als hun eigen smart contracts - of "token bound accounts". Met andere woorden, een NFT kan nu zijn eigen walletadres hebben, activa houden en transacties uitvoeren, net als een normale Ethereum wallet.

Wat ERC-6551 bijzonder maakt, is dat het kan worden gebruikt om de bestaande functionaliteit van ERC-721 tokens (NFT's) uit te breiden zonder ze helemaal opnieuw te moeten opzetten. Het grote voordeel hierbij is dat ERC-6551 vanaf het begin compatibel is met bijna alle bestaande NFT-infrastructuren die de Ethereum Virtual Machine (EVM) ondersteunen.

De implementatie van de ERC-6551 standaard maakt het mogelijk om met een ERC-721 NFT nu alles te doen wat met een gewone Ethereum wallet kan. Het opent dus bijvoorbeeld de mogelijkheid om een NFT te gebruiken om andere NFT's op te slaan, of om ERC-20 tokens te verhandelen.

De ERC-6551 standaard herdefinieert dus de notie van eigendom op de blockchain: hierdoor kunnen NFT's, zoals kunstwerken, gaming items of digitaal vastgoed, hun eigen digitale wallets hebben en direct communiceren met andere applicaties of tokens op de blockchain. Dit breidt de mogelijkheden van NFT's enorm uit en opent nieuwe toepassingen in kunst, gaming, financiën en meer. Drie voorbeelden:

3. Kunst

NFT's met ERC-6551 functionaliteit kunnen gebruikt worden om rechten op digitale kunst of intellectueel eigendom te vertegenwoordigen. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een kunstwerk creëren als een NFT en andere NFT's in zijn of haar wallet bewaren die de rechten op reproductie, tentoonstelling of wederverkoop vertegenwoordigen. Op deze manier worden de juridische normen uit de traditionele kunstwereld overgebracht naar de wereld van NFT's.

2. Gaming

In een online rollenspel verzamelt je personage, laten we hem "Ridder Zed" noemen, verschillende items. Dankzij ERC-6551 wordt Zed een NFT en krijgt hij zijn eigen Ethereum wallet. Alle verzamelde items kunnen worden opgeslagen als NFT's in Zed's wallet. Daarnaast kan Zed nu ook ERC-20 tokens, zoals game currencies, in zijn wallet bewaren. De ERC-6551 standaard zou dus een revolutie teweeg kunnen brengen in de wereld van cryptogames door de integratie van NFT's in games sterk te vereenvoudigen en nieuwe toepassingen te ontsluiten.

3 DeFi

NFT's zouden ook kunnen worden gebruikt in DeFi protocollen, bijvoorbeeld als onderpand voor leningen. Een NFT zou verschillende activa in zijn wallet kunnen houden, die dan als totaal onderpand zouden dienen. Dit zou het risicobeheer in DeFi kunnen verbeteren.

Conclusie

Het belang van ERC-6551 is enorm. De standaard biedt aanzienlijke voordelen voor verschillende use cases en heeft het potentieel om het gebruik van NFT's te revolutioneren. Wat hier is opgesomd is echter slechts het topje van de ijsberg, want het potentieel aan toepassingen is vrijwel onbeperkt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven