Nieuws - EOS-DEX: Hoe gedecentraliseerd is Eosfinex?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

EOS-DEX: Hoe gedecentraliseerd is Eosfinex?

EOS (EOS)
Exchanges
EOS-DEX:, Hoe gedecentraliseerd is Eosfinex?

Na een betafase van vier maanden ziet een nieuwe gedecentraliseerde beurs het licht. De Eosfinex Exchange is gebaseerd op de EOSio-technologie, een soort schaalbare oplossing voor het EOS-netwerk. Maar ook hier geldt dat alleen omdat er DEX op staat, dat nog niet betekent dat het ook een DEX is.

Gedecentraliseerde beurzen (DEX) zijn in theorie een prima idee: in plaats van een gecentraliseerd beursplatform dat de orderaanvragen van beleggers afhandelt, handelen de gedecentraliseerde tegenhangers de handel af via een blockchain. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste hebben beleggers te allen tijde controle over hun private keys, zodat de exchange niet kan spelen met de cryptobezittingen van de beleggers. De onrust rond de Canadese Bitcoin beurs QuadrigaCX heeft bijvoorbeeld aangetoond dat dit een zeer ernstige aanvalsvector is. Anderzijds biedt een DEX de mogelijkheid om anoniem te handelen. Als de exchange echt serieus werk maakt van decentralisatie, is een KYC niet nodig; als gedecentraliseerde organisatie is het netwerk immers nauwelijks juridisch tastbaar.

Een DEX op het EOS-protocol

Op dinsdag 30 juli is er een nieuwe DEX in de ring gekomen. Het gaat om de Eosfinex Exchange, die gebouwd is op de EOS Blockchain. Na een testfase van vier maanden kunnen beleggers hun orders op het platform plaatsen. Bitcoin hodlers lopen echter mis. Tot nu toe kunnen precies vier tokens uit het EOS-ecosysteem op de website worden verhandeld: EOS, RAM, EOX en EMT.

En hier wordt het vreemd. Want een snelle blik op de Coin Almanac Coingecko onthult dat drie van de vier tokens ofwel als "inactief" vermeld staan of zelfs niet te vinden zijn. Alleen de top 6 coin EOS heeft een marktkapitalisatie die een beursnotering rechtvaardigt. Het orderboek ziet er navenant verlaten uit, hier met het voorbeeld van RAM/USDT.

Eosfinex had enige tijd geleden aangekondigd dat het ook het bitcoin-derivaat tBTC zou noteren, een soort stable coin die gekoppeld is aan de waarde van BTC. Maar DEX lijkt hier ver van af te staan.

Lees ook: SEC neemt Bittrex onder vuur

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven