Nieuws - Eis: Binance-oprichter Changpeng Zhao moet 3 jaar de gevangenis in

Door Ted Maas

Eis: Binance-oprichter Changpeng Zhao moet 3 jaar de gevangenis in

Binance Coin (BNB)
Scams, criminaliteit en fraude
Exchanges
Eis: Binance-oprichter Changpeng Zhao moet 3 jaar de gevangenis in

Binance-oprichter Changpeng Zhao heeft drie jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn misdaden. De verdediging vraagt echter een proeftijd aan. Dit eiste het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) gisteren, 23 april, in een aanklacht.

Daarnaast moet CZ een boete van 50 miljoen US dollar betalen voor het overtreden van de Money Laundering Act. De verdediging stelt in een onlangs ingediende brief dat “geen enkele verdachte in een vergelijkbare zaak ooit tot gevangenisstraf is veroordeeld”. In plaats daarvan eist de verdediging een voorwaardelijke straf met huisarrest in Abu Dhabi voor Zhao.

Zhao pleitte in november 2023 schuldig aan het niet ontwikkelen van een effectief anti-witwasprogramma bij Binance. Als onderdeel van dit pleidooi nam hij ontslag als CEO. Richard Teng heeft Zhao vervangen als CEO van de cryptobeurs. De procedure tegen Changpeng Zhao maakt ook deel uit van de deal. De maximale straf is tien jaar gevangenisstraf.

In december wilde Zhao naar de Verenigde Arabische Emiraten reizen, althans tijdelijk. Hij bood aan zijn Binance-kapitaal te storten als zekerheid voor zijn terugkeer. De behandelende rechter, de heer Jones, wees dit verzoek af.

In februari eiste het Openbaar Ministerie vervolgens dat zijn paspoort werd ingetrokken - vanwege het risico op onderduiken. Naast het Canadese staatsburgerschap heeft Zhao ook het staatsburgerschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Omdat de VAE geen uitleveringsverdrag hebben met de VS, kan de regering zijn terugkeer niet garanderen, aldus het Openbaar Ministerie.

Changpeng Zhao zou oorspronkelijk eind februari veroordeeld worden. De veroordeling werd uitgesteld tot 30 april. Het valt nog te bezien of en hoe zwaar de gevangenisstraf zal zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven