Nieuws - Een jaar tot de Bitcoin-halving: hoe bullish is BTC?

Door Ted Maas

Een jaar tot de Bitcoin-halving: hoe bullish is BTC?

Bitcoin (BTC)
Investeren
Een jaar tot de Bitcoin-halving: hoe bullish is BTC?

De Bitcoin- halving wordt in het tweede kwartaal van 2024 verwacht. Maar is dit moment wel zo bullish als de meeste mensen denken?

De halving van Bitcoin is een gebeurtenis waar veel crypto-fans naar uitkijken. Deze gebeurtenis vindt ongeveer elke vier jaar plaats en heeft invloed op het aanbod van Bitcoin. Kortom: het aanbod wordt schaarser. En tot nu toe heeft dit ook altijd invloed op de Bitcoinkoers.

Wat is de halving van Bitcoin?

De halving is een gebeurtenis waarbij de beloning voor het minen van Bitcoin wordt gehalveerd. Het vindt elke 210.000 blokken plaats, wat ongeveer elke vier jaar is. De eerste halving vond plaats in 2012, toen de beloning werd gehalveerd van 50 bitcoins naar 25 bitcoins. De tweede halving vond plaats in 2016, toen de beloning werd gehalveerd van 25 bitcoins naar 12,5 bitcoins. De laatste halving vond plaats op 11 mei 2020, toen de blokbeloning werd verlaagd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Volgens Nicehash, die de blokken als het ware telt, wordt de beloning iets minder dan een jaar gehalveerd van de huidige 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Waarom is de " halving " van Bitcoin belangrijk?

De " halving " heeft invloed op het aanbod van Bitcoin. Als het aanbod afneemt terwijl de vraag naar Bitcoin gelijk blijft of toeneemt, zal de Bitcoin-koers stijgen. De cryptocurrency wordt immers schaarser met elke halving, het aanbod slinkt namelijk. Dit komt omdat het aanbod beperkt is tot maximaal 21 miljoen BTC, waarna er geen nieuwe bitcoins meer bijkomen.

In het verleden werd een halving altijd vroeg of laat gevolgd door een stijging van de Bitcoin-koers. De eerste halving in 2012 werd bijvoorbeeld gevolgd door een stijging van 12 naar 1.150 dollar. Na de tweede halving steeg de koers van 650 dollar naar bijna 20.000 dollar in december 2017, en tijdens de laatste halving steeg Bitcoin van bijna 8.700 dollar in mei 2020 naar 69.045 dollar op 10 november 2022.

Het is niet mogelijk om met zekerheid te zeggen of dit een causaal verband is of slechts een correlatie, d.w.z. een min of meer toevallige gebeurtenis. In termen van economische relaties tussen vraag, aanbod, prijs en wisselkoers is een nauwe correlatie een logische conclusie. Maar hoeveel de koers gaat stijgen? Is de bullrun dan al begonnen en zullen altcoins meebewegen? We zullen er volgend jaar achterkomen.

Wil je alles weten over de Bitcoin Halving? Lees dan ons Academy artikel.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven