Nieuws - ECB-rapport acht verbod op bitcoin-mining "waarschijnlijk''
Door
Volgens een rapport van de ECB is een verbod op bitcoin-mining "waarschijnlijk". Daarin vergelijken de auteurs Proof-of-Work (PoW) met verbrandingsmotoren.
De ECB acht een miningverbod voor op proof-of-work (PoW) gebaseerde cryptocurrencies "waarschijnlijk". Dit is de conclusie van een nieuw rapport van de centrale bank. Daarin richten de auteurs zich vooral op het elektriciteitsverbruik van Bitcoin. Dit ligt momenteel tussen het jaarlijkse verbruik van Spanje en Nederland, aldus het rapport.
Vanwege de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne moeten wetgevers "beter kijken" naar het productieve gebruik van hun elektriciteitsbronnen, schrijft de ECB. Ook moeten, in verband met het streven naar klimaatneutraliteit, beslissingen worden genomen om ervoor te zorgen dat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen niet wordt beïnvloed door cryptomijnbouw.
Om de "aanzienlijke CO₂-voetafdruk" van op PoW gebaseerde cryptocurrencies aan te pakken, acht de centrale bank een aantal beleidsmaatregelen door overheden "waarschijnlijk". De ECB wil met name een koolstofbelasting op het bezit of de overdracht van Bitcoin invoeren.
Daarnaast is ook een volledig verbod op mining denkbaar. De auteurs verwijzen hier naar China, waar het delven van cryptocurrencies al meer dan een jaar verboden is. Dit zou de adoptie van PoW-gebaseerde cryptocurrencies kunnen afremmen en tegelijkertijd milieuvriendelijkere alternatieven zoals Proof-of-Stake (PoS) kunnen bevorderen.
Toch is er in de EU of de eurozone "geen noemenswaardige miningindustrie", zegt Philipp Sandner, professor aan de Frankfurt School of Finance & Management, tegen BTC-ECHO. Voor de econoom zouden besparingen op andere gebieden doeltreffender zijn.
''Bovendien is de algemene elektriciteitsmix in Duitsland niet beter en niet slechter dan de Bitcoin-elektriciteitsmix. Elk kilowattuur dat wij in Duitsland verbruiken - televisie, computerspelletjes, verlichting - is ruwweg voor 50 procent groen en voor 50 procent fossiel. Moeten we daar niet veel sterker beginnen?''
Om haar argument kracht bij te zetten, verwijst de ECB naar het recente verbod van de EU op verbrandingsvoertuigen vanaf 2035, en zegt dat Bitcoin en andere PoW-gebaseerde cryptocurrencies daarmee gelijk te stellen zijn, terwijl PoS analoog is aan elektrische auto's.
''Overheidsinstanties hebben de keuze tussen het promoten van de crypto-versie van de elektrische auto en het beperken of verbieden van de crypto-versie van de auto op fossiele brandstof.''
Tegelijkertijd is het idee om op PoW gebaseerde cryptocurrencies te verbieden niet nieuw. In de loop van de MiCA-regulering lag een verbod op Bitcoin in de EU op tafel. Het verbod werd echter niet opgenomen in de uiteindelijke wetgeving.