Nieuws - ECB-Bankier: "Er zijn goede redenen om Bitcoin te elimineren"
Door
Bankiers van de Europese Centrale Bank (ECB) roepen op tot actie tegen 's werelds grootste cryptomunt. De adoptie van Bitcoin zou volgens hen dystopische gevolgen hebben voor de samenleving.
Het is een terugkerend thema bij de ECB: Jürgen Schaaf, Senior Manager bij de ECB, riep op X (voorheen Twitter) op om Bitcoin "te elimineren". Samen met Ulrich Bindseil publiceerde Schaaf een paper waarin de ongelijkheid in vermogensverdeling door Bitcoin wordt bekritiseerd. Dit is niet de eerste keer dat deze twee ECB-medewerkers zich negatief uitlaten over Bitcoin; in het verleden schreven ze ook al anti-Bitcoin artikelen.
11/ In democracies, Bitcoin could influence elections. Crypto-friendly candidates may gain support from early adopters, swaying outcomes in favour of policies that harm non-holders.
— Jürgen Schaaf (@schaaf_jurgen) October 20, 2024
Ze beschrijven Bitcoin als een "speculatieve bubbel" waar alleen de vroege investeerders van profiteren. Schaaf vergelijkt het met "een groot vat vullen door uit vele emmers water te strooien – de laatkomers moeten het opgeven. Wat in het voordeel is van de vroege vogels." Deze vermogensongelijkheid zou volgens hem de samenleving, zowel economisch als politiek, kunnen destabiliseren.
"Cryptovriendelijke kandidaten kunnen de steun winnen van de early adopters en zo beleid bevorderen dat de niet-bezitters van Bitcoin schaadt." Vervolgens komt Schaaf met een duidelijke oproep: "Niet-Bitcoin-bezitters moeten zich realiseren dat de opkomst van Bitcoin ten koste gaat van hun welvaart. Er zijn dwingende redenen om beleid te ondersteunen dat de groei van Bitcoin beperkt of zelfs elimineert."
Ook Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, is geen fan van Bitcoin en andere cryptomunten. Volgens haar zijn ze puur speculatief, vormen ze een bedreiging voor het Westen en werken ze in de hand van Poetin. Veel van haar argumenten houden echter geen stand bij een feitencheck.
De ECB werkt al geruime tijd aan de ontwikkeling van een digitale euro, een zogenaamde CBDC (Central Bank Digital Currency). Tegen 2027 moet een pilotproject van start gaan, maar tot nu toe is er weinig steun van het publiek. Critici waarschuwen dat CBDC's gevaarlijke instrumenten van financiële controle kunnen worden. Een dystopisch voorbeeld hiervan is de digitale yuan in China, waar de overheid via de CBDC een nieuw, krachtig controle- en toezichtmechanisme introduceert. Anonieme betalingen, zoals bij contant geld, behoren daar tot het verleden, omdat elke digitale transactie theoretisch door de overheid kan worden gevolgd.
De ECB en andere voorstanders van de digitale euro beloven echter dat dit geen risico vormt, omdat ze uiterste zorg willen dragen voor de privacy van gebruikers.