Nieuws - Duitsland en de VS leggen hackersnetwerk "Hive" plat

Door Ted Maas

Duitsland en de VS leggen hackersnetwerk "Hive" plat

Scam duitsland amerika hive

Een team van Amerikaanse en Duitse onderzoekers hebben het hackersnetwerk "Hive" platgelegd. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht bekendgemaakt.

De groep zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 1500 ernstige cyberaanvallen op bedrijven en organisaties. Onder hen waren 70 Duitse bedrijven. Onderzoekers schatten dat de veroorzaakte schade "in de miljarden loopt". Hive zou daarbij meer dan 100 miljoen dollar hebben buitgemaakt.

Duitsland geeft beslissende aanwijzing

Na een aanval op een bedrijf uit Esslingen (Baden-Württemberg) zijn de plaatselijke autoriteiten erin geslaagd de IT-infrastructuur van de daders te penetreren en zo het "Hive"-netwerk te lokaliseren.  De autoriteiten hebben vervolgens gegevens en accounts van het netwerk en zijn gebruikers veiliggesteld, aldus het openbaar ministerie van Stuttgart. Ondertussen is de "Hive Ransomware" website offline op het Darknet.

Cyber afpersers minder succesvol

De scam van de hackers werkt als volgt: De hackers versleutelen de systemen van hun slachtoffers met malware. Vervolgens eisen de hackers losgeld en dreigen ze gevoelige gegevens openbaar te maken. Betalingen worden vaak geaccepteerd in cryptocurrencies.

Cyberaanvallen door ransomware blijven een van de grootste bedreigingen op het internet. Vorig jaar zijn de aanvallen in het algemeen toegenomen, maar het totale gestolen volume is gedaald. Het Amerikaanse analysebedrijf Chainalysis verklaart het verschijnsel met een afnemende bereidheid om te betalen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven