Nieuws - Duitse federale rechter: Cryptowinsten zijn belastbaar

Door Ted Maas

Duitse federale rechter: Cryptowinsten zijn belastbaar

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
Duitsland crypto winst belasting

Cryptowinsten vallen onder de wet op inkomstenbelasting. Dat is de conclusie van het Federaal Fiscaal Hof uit Duitsland. Volgens de federale belastingrechter zijn cryptocurrencies zoals Bitcoin economische goederen en moeten dus ook op die manier belast worden. Veel Duitse beleggers hebben na lange tijd eindelijk duidelijkheid.

De rechters van Duitslands hoogste fiscale rechtbank zijn glashelder: cryptocurrencies zijn economische goederen die een marktwaarde hebben. Daarnaast fungeert het als betaalmiddel op handelsplatformen waar je het ook kunt kopen en verkopen. Dit betekent dat winsten uit Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies worden beschouwd als "onderhandse verkooptransacties" en dus onderdeel moeten zijn van de belastingaangifte.

Deskundigen hadden de beslissing al van tevoren verwacht.

Aan de uitspraak ging een jarenlange rechtszaak vooraf. Een anonieme belegger realiseerde in 2017 een winst van 3,4 miljoen euro uit private cryptotransacties, die hij aangaf bij de belastingdienst, maar zich vervolgens verzette tegen belastingheffing. Zijn redenering: Cryptocurrencies zijn slechts algoritmes en geen economische goederen.

Het Federale Fiscale Hof accepteerde dit argument niet. Voor belastingdoeleinden moeten Bitcoin en Co. worden beschouwd als "andere economische goederen", vergelijkbaar met oldtimers of tickets voor evenementen. Volgens de rechters spelen de technische details geen rol bij hun status als economisch goed.

In het algemeen geldt in Duitsland het volgende: cryptowinsten van 600 euro of meer die minder dan een jaar worden gerealiseerd, moeten worden belast. Als cryptocurrencies langer dan een jaar worden aangehouden, geldt de belasting niet.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven