Nieuws - Duitse crypto-activiteit groeit met bijna 50 procent

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Duitse crypto-activiteit groeit met bijna 50 procent

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
Investeren
Crypto-acceptatie
Blockchain/Technologie
crypto acceptatie eu

Volgens een nieuw rapport van het analysebedrijf Chainalysis heeft Europa de grootste crypto-economie ter wereld. Van de top 10 crypto-economieën in West-Europa scoort vooral Duitsland hoog.

Landen in Midden-, Noord- en West-Europa (CEW) blijven de grootste crypto-economische sector ter wereld vormen. Dit blijkt uit een nieuw rapport van blockchain analytics firma Chainalysis. Volgens de studie stroomde er tussen juli 2021 en juni 2022 1,3 miljard dollar aan cryptocurrencies de ZNW-landen binnen. Noord-Amerika is de op een na grootste regio waar de populairiteit van crypto is gestegen: 1,14 miljard dollar. Onlangs nog publiceerde het analysebedrijf zijn jaarlijkse Crypto Adoption Index, die de trend illustreert.

Hoewel het niet genoeg was voor de pole position, is het nog steeds zo dat zes van de top 40 landen waar de acceptatie van crypto het meest gestegen is, in het Westen liggen. Daartoe behoren het Verenigd Koninkrijk (17e), Duitsland (21e), Frankrijk (32e), Spanje (34e), Portugal (38e) en Nederland (39e).

Duitsland in beeld

Volgens Chainalysis speelt Duitsland een bijzondere rol: In de top 10 van crypto-economieën in Europa is de on-chain activiteit in Duitsland het hardst gegroeid. Zo zou het cryptotransactievolume van de Duitsers in de onderzochte periode van juli 2021 tot juni 2022 met maar liefst 47 procent zijn gestegen. De tegenwaarde: ongeveer 200 miljard dollar.

Alleen het Verenigd Koninkrijk kende een grotere instroom van Bitcoin en andere cryptocurrencies - procentueel gezien staat de Bondsrepubliek nog steeds op de eerste plaats.

"Duitsland had een hogere interesse voor ETH dan de meeste landen in West-Europa en een lagere interesse voor BTC, waardoor het meer betrokken was bij de opkomst en ondergang van DeFi," vertelde Kim Grauer, directeur onderzoek bij Chainalysis. "Wij vermoeden dat dit ertoe leidde dat de activiteit in Duitsland sneller groeide dan in andere regio's, maar ook sneller daalde omdat de DeFi-markten afnamen."

In de kleinere Europese landen vertonen de groeicijfers grote verschillen: Estland groeide bijvoorbeeld met maar liefst 76 procent, terwijl de crypto-activiteit in Malta zelfs halveerde.

Speciaal geval: Oost-Europa

Oost-Europa wordt in het Chainalysis-rapport als een afzonderlijke regio vermeld. Volgens het rapport stroomde in de onderzochte periode tussen juli 2021 en juni 2022 630,9 miljard dollar aan cryptocurrencies de regio binnen - iets meer dan 20 procent van het wereldwijde transactievolume.

Vooral de oorlog tussen Rusland en Oekraïne beïnvloedt de cryptosector in Oost-Europese landen. Volgens de studie zagen beide landen een toename van cryptotransacties kort nadat de oorlog begon. Ook Polen kende een uitschieter in maart.

"Sinds de oorlog zien we veel steun voor de cryptowereld in Oekraïne," vertelt Grauer.

Op dat moment werden in Rusland meer dan 2,5 miljoen cryptotransacties ontdekt en in Oekraïne en Polen elk meer dan een miljoen. Terwijl de cryptotransacties in het Kremlin sinds het begin van de oorlog weer zijn afgenomen, zijn er tekenen van een toename in Oekraïne.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven