Nieuws - Drie Proof-of-Stake-risico's die ETH-investeerders moeten kennen
Door
Ethereum-oprichter Vitalik Buterin wil een staking-hervorming om meer decentralisatie te bereiken, maar de kernproblemen van Proof of Stake (PoS) blijven daarmee onopgelost. In dit artikel lees je:
Wat de schaduwzijden van de Ethereum Merge zijn
Waarom Ethereum ook na een staking-hervorming gecentraliseerd blijft
Wat ETH-investeerders verder moeten weten over pre-mining
Op 15 september 2022 schakelde Ethereum over van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Hoewel dit werd geprezen als een grote stap vanwege de enorme energiebesparing, blijken er ook nadelen te zijn die de koers en veiligheid van Ethereum beïnvloeden. Het PoS-mechanisme heeft Ethereum namelijk vrijwel volledig van de "fysieke wereld" losgekoppeld, wat risico’s met zich meebrengt.
Een van de grootste risico’s: Proof of Stake heeft geen onveranderlijke (immutable) geschiedenis. Transacties worden ondertekend door validators die een bepaalde hoeveelheid coins inzetten/staken, maar het is moeilijk te verifiëren wie deze validators in het verleden waren. Verlaat een node het netwerk en keert deze later terug, dan is er geen manier om de ware transactiegschiedenis te bewijzen zonder te vertrouwen op andere nodes.
De pseudonieme auteur Gigi vat het samen: “Proof of Work betekent vertrouwen in de natuurwetten; Proof of Stake betekent vertrouwen in mensen.”
Vitalik Buterin stelt dat het hoge minimum van 32 ETH voor solo-staking investeerders ontmoedigt. Door de drempel te verlagen naar één ETH, zouden meer investeerders zonder afhankelijkheid van stakingproviders kunnen deelnemen. Maar zelfs met een lagere drempel blijft het fundamentele centralisatieprobleem van PoS bestaan.
Financieel analist Lyn Alden wijst erop dat “Proof of Stake neigt naar centralisatie. Zodra iemand een grote hoeveelheid coins bezit en een validator wordt, kan die persoon nog meer coins verdienen en exponentieel meer invloed krijgen op het netwerk.” Dit betekent dat vooral de al rijke ETH-“whales” zullen profiteren, want de beloningen voor staking worden gefinancierd door nieuwe ETH en transactiekosten die de meeste gebruikers betalen.
Bitcoin-miners daarentegen hebben hoge operationele kosten, terwijl Ethereum-validators bijna kostenloos hun bezit kunnen vermeerderen. Validators met veel ETH worden bovendien vaker gekozen om nieuwe blokken te valideren, wat hun invloed op het netwerk vergroot.
Satoshi Nakamoto, de oprichter van Bitcoin, verdeelde geen BTC onder zijn vrienden en lanceerde Bitcoin zonder investeerders. Bij Ethereum werkt dit anders: er was een pre-mine van 72 miljoen ETH. Hiervan ging 60 miljoen via een ICO naar vroege investeerders voor zo’n 0,31 dollar per coin, en 12 miljoen naar medewerkers en de Ethereum Foundation. Degenen die hun ETH hebben behouden, zagen hun bezit exponentieel groeien sinds de overstap naar PoS.
Ethereum-oprichter Vitalik Buterin bezit zelf 246.730 ETH en heeft meermaals delen van zijn bezit verkocht. Met de overgang naar PoS creëerde hij een systeem dat mogelijk leidt tot een oligarchie, waar een kleine groep validators een groot deel van de Ether en autoriteit in handen krijgt.