Nieuws - Dogecoin imitaties lijken meestal Rug Pulls te zijn

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dogecoin imitaties lijken meestal Rug Pulls te zijn

Dogecoin (DOGE)
Dogecoin

De Memecoin hype rond Dogecoin heeft veel copycats voortgebracht. Velen zijn gewoon oplichting.

Dogemoon, Dogelon Mars, Dogefather, Dogeking en voor de liefhebbers van frisdrank Dogecola of Dogepepsi: de rattenstaart die vastzit aan Dogecoin, de populaire Memecoin met de aaibare Shiba Inu-gelijkenis, is niet alleen lang. Er kan een groot risico zijn voor beleggers. Er zitten vaak slimme oplichters achter de projecten. Het meest recente voorbeeld: Teddy Doge.

Dogecoin spin-off ontmaskerd als oplichterij

De naam had ons een hint kunnen geven, maar nu is het duidelijk: met Teddy Doge werd opnieuw een zwendelcoin gecreëerd, waarmee het geld van de mensen uit hun zak werd gehaald en praktisch rechtstreeks in de portefeuille van de meesterbreinen werd gestort.

De cryptocurrency is een klassieke Rug Pull gebleken, zoals PeckShieldAlert op Twitter aankondigde. Volgens het rapport zouden de ontwikkelaar of ontwikkelaars "het contract hebben gebruikt en een groot bedrag aan Teddy hebben overgemaakt, en vervolgens de prijs hebben gepompt en gedumpt". Intussen staat de coin voor 99 procent in het rood.

Een lucratieve zaak: volgens het blockchain-beveiligingsbedrijf heeft de fraudeur zich verrijkt met 10.000 BNB-tokens, wat gelijk staat aan 2,5 miljoen US dollar. Daarnaast is twee miljoen US dollar van de stablecoin BUSD buit gemaakt.

Wat zijn Rug Pulls?

Oplichters hebben creatieve methoden ontwikkeld om er met het geld van beleggers vandoor te gaan. Rug Pulls zijn niet bijzonder creatief, maar des te lucratiever.

Rug Pulls volgen meestal hetzelfde patroon. Fraudeurs ontwikkelen een token, noteren het op een van de gedecentraliseerde beurzen (DEX'en), versieren het met een mooie naam (vaak lijkend op bekende memecoins als Dogecoin en Shiba Ini), publiceren nietszeggende white papers en pushen de coin via sociale kanalen en trekken uiteindelijk al het geld uit de liquiditeitspools. De prijzen storten dan met bijna 100% in. Wat achterblijft zijn teleurgestelde investeerders.

Door een gebrek aan regelgeving lijkt de DeFi-markt (gedecentraliseerde financiering) bijzonder gevoelig voor Rug Pulls. Bovendien vereist de ontwikkeling van gestandaardiseerde tokens nauwelijks enige inspanning of voorafgaande technische kennis.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven