Nieuws - Dit zal deze week belangrijk zijn voor crypto en Bitcoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit zal deze week belangrijk zijn voor crypto en Bitcoin

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
Wereldeconomie
Belangrijk voor crypto 5 september

Ethereum begint over te gaan op proof-of-stake, de ECB kondigt het belangrijkste rentetarief aan en het hoofd van de FED maakt zijn opwachting. Beleggers moeten op deze economische en financiële gegevens letten.

Na een lichte stabilisatie aan het begin van de week, mede dankzij een hoger dan verwacht CB consumentenvertrouwen in de VS, draaide de financiële markt in de VS naar beneden en vertoonde opnieuw een zwakkere trend. Een sterker dan verwachte stijging van de consumentenprijsindex (CPI) in de eurozone met 9,1 procentpunten onderbouwt de aanhoudend hoge inflatie in Europa. Het feit dat de EMI inkoopmanagersindexen in de VS ook sterker dan verwacht binnenkwamen, zal waarschijnlijk koren op de molen zijn van de vertegenwoordigers van de twee belangrijke centrale banken, de Fed en de ECB. Beter dan verwachte fundamentele gegevens in combinatie met aanhoudend hoge inflatiecijfers zullen 's werelds twee belangrijkste centrale bankiers, VS Fed-chef Powell en ECB-chef Lagarde, aanmoedigen om vast te houden aan hun geplande renteverhogingen op de komende centrale bankvergaderingen in september. De neerwaartse prijsontwikkelingen in de afgelopen handelsweek zorgden er ook voor dat de prijzen op de cryptomarkt weer corrigeerden.

Cryptomarkt blijkt veerkrachtiger dan verwacht

Het feit dat Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zich in deze moeilijke situatie relatief goed staande wisten te houden, ondanks een negatieve slotkoers van de Nasdaq, is echter positief. Hoewel de bitcoin prijs de laatste zeven handelsdagen in een nauwe range tussen USD 19.500 en USD 20.500 verhandeld heeft, heeft hij achtereenvolgens minimaal hogere dieptepunten gevormd en lijkt voorlopig het gebied rond de psychologische grens van USD 20.000 niet te willen opgeven. De etherprijs was nog weerbaarder tegen de dreiging van een prijscorrectie. In afwachting van de lancering van "The Merge" op 6 september lijken investeerders nog steeds te gokken op een hernieuwde stijging van de Ethereum prijs tot de voltooiing van de omschakeling van proof-of-work naar proof-of-stake.

Alle ogen zullen in de komende handelsweek gericht zijn op donderdag 8 september. De Europese Centrale Bank zal op die dag haar belangrijkste rentebesluit bekendmaken. Omdat Fed voorzitter Powell donderdagmiddag ook voor de camera's zal verschijnen, kunnen we een sterk verhoogde volatiliteit verwachten. In het volgende overzichtsartikel kun je lezen welke andere economische gegevens uit de eurozone en de VS waarschijnlijk invloed zullen hebben op de prijsontwikkeling van Bitcoin, Ethereum en Co. in de komende handelsweek.

ISM Purchasing Managers' Index (EMI) voor de Amerikaanse dienstensector in het vizier bij het begin van de week

Omdat de beurzen in de VS vandaag, maandag 5 september, gesloten zijn wegens een feestdag, begint de cijferronde pas dinsdag. Op 6 september om 16.00 uur (CET) worden nieuwe cijfers voor de ISM Purchasing Managers' Index voor de dienstensector gepubliceerd. Analisten voorspelden een waarde van 55.5 voor de maand augustus, na 56.7 eerder. Als de cijfers sterker zijn dan verwacht, zoals onlangs het geval was met de tegenhanger voor de verwerkende industrie, zal de Amerikaanse Federal Reserve zijn huidige beleid van verdere renteverhogingen waarschijnlijk bevestigd zien. Een waarde onder de drempel van 50, daarentegen, zou wijzen op krimpende economische activiteit. Een dalende inkoopmanagersindex zou Fed-chef Powell ertoe kunnen dwingen het agressieve rentebeleid dat onlangs op de Jackson Hole bijeenkomst werd gepropageerd, opnieuw te evalueren. Een meer defensieve houding van de Fed zal waarschijnlijk een positief effect hebben op de Amerikaanse aandelenmarkten en de bitcoinprijs, althans in een eerste reactie.

Ook op dinsdag begint het eerste deel van de "samensmelting" van de op een na grootste cryptocurrency Ethereum. Als de fusie van de Beacon keten met het Ethereum mainnet zonder noemenswaardige problemen van start gaat, zou dit een positief effect moeten hebben op de prijsontwikkeling van Ethereum. Als er echter, tegen de verwachting in, weer een vertraging optreedt door onverwachte fouten, zouden beleggers hun strategie bij het investeren in Ethereum kunnen heroverwegen. De Ether prijs zal waarschijnlijk te lijden hebben onder toegenomen verkoopdruk.

Showdown op donderdag

Op donderdag 8 september zullen de marktdeelnemers eerst naar Brussel kijken om 14:15 (CET). De ECB zal haar besluit over het belangrijkste rentetarief bekendmaken, alsmede de rente voor de depositofaciliteit. Sinds Jackson-Hole verwachten beleggers een nog sterkere renteverhoging van 100 basispunten en niet slechts 50 basispunten zoals onlangs werd gerapporteerd. De depositofaciliteit zal waarschijnlijk ook weer met 50 basispunten worden verhoogd tot 0,50 procent. Enkele weken geleden gingen de marktdeskundigen nog uit van een verhoging met slechts 25 basispunten. Bij het laatste rentebesluit van de ECB had ECB-chef Lagarde de deskundigen al verrast met een renteverhoging van 0,5 procentpunt.

Gezien de recentelijk sterker dan verwachte stijging van de inflatie in de eurozone van 8,9 procent tot 9,1 procent, is ECB-chef Lagarde van mening dat significante rentestappen noodzakelijk zijn. Renteaanpassingen, die sterker zijn dan die welke door de marktdeelnemers worden verondersteld, zouden moeten leiden tot een herstel van de zwakke wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het valt nog te bezien of een lichte consolidatie van de Amerikaanse dollar voldoende zal zijn om een herstel van de bitcoinprijs te bewerkstelligen. Het is noodzakelijk dat cryptobeleggers wachten op de eerste prijsreactie na de publicatie van de belangrijkste renteaanpassing, omdat dit vaak in de verkeerde richting schommelt, zoals afgelopen vrijdag werd gezien met het Amerikaanse NFP-arbeidsmarktrapport.

Kortetermijnpersconferenties van de hoofden van de centrale banken in het vizier

Van groot belang voor de marktdeelnemers zal ook de persconferentie zijn van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Powell, die op korte termijn is gepland. Dat mevrouw Lagarde, ondanks de persconferentie van de ECB na het rentebesluit om 14.45 uur (CET), volgens verschillende economische kalenders om 16.15 uur (CET) opnieuw voor de camera zal verschijnen, is een recht en lijkt te maken te hebben met de huidige precaire situatie in Europa. Vanaf donderdagmiddag kan derhalve een aanzienlijk grotere volatiliteit worden verwacht.

EU-top bezegelt de tweede handelsweek in september

Op vrijdag 9 september begint de EU-top in Brussel om 12 uur 's middags (CET). De vertegenwoordigers van de lidstaten zijn voor het laatst bijeengekomen op 26 maart 2021 om de huidige problemen in de Europese Unie en mogelijke oplossingen te bespreken. Met name de persconferentie na de top zal waarschijnlijk leiden tot grotere prijsbewegingen op de valutamarkt en op de aandelenmarkt. Sterke koersbewegingen op de Europese beurzen zouden ook de cryptomarkt kunnen beïnvloeden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven