Nieuws - Dit wordt deze week belangrijk voor Bitcoin en crypto

Door Mike Hesp

Dit wordt deze week belangrijk voor Bitcoin en crypto

Dit wordt deze week belangrijk voor Bitcoin en crypto

De koers van de Bitcoin weet zich ondanks een forse verkoopgolf op de wereldwijde financiële markten relatief goed staande te houden. Toch moest BTC vlak voor het einde van de handelsweek de grens van 80.000 dollar voorlopig loslaten. De marktkapitalisatie van de altcoinsector volgde het zwakke verloop van de Amerikaanse techindex Nasdaq100, die in de tweede helft van de week met 11 procent onderuitging, en verloor eveneens in dubbele cijfers aan waarde. Gezien het feit dat techreuzen als Apple en Nvidia in slechts twee handelsdagen circa 16 procent daalden, is de koerszwakte van grote altcoins zoals Solana (SOL), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP) nauwelijks verrassend. In de nieuwe handelsweek richten beleggers hun blik vooral op de nieuwste inflatiecijfers (CPI) uit de Verenigde Staten. Welke andere belangrijke economische data deze week op de agenda staan, lees je in dit overzicht.

De belangrijkste economische cijfers van de week

De tweede handelsweek van april trapt af met de publicatie van de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank op woensdagavond. Donderdag volgen de CPI-consumentenprijsindexcijfers over maart. En op vrijdag wordt het economisch weekslot gevormd door de producentenprijzen, gevolgd door het consumentenvertrouwen en de inflatieverwachtingen van Amerikaanse huishoudens, gemeten door de Universiteit van Michigan. Daarnaast kijken beleggers reikhalzend uit naar de eerste kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijvenseizoen, met zwaargewichten als J.P. Morgan, Wells Fargo, Morgan Stanley en vermogensbeheerder Blackrock die hun resultaten presenteren.

FOMC-notulen halverwege de week

Woensdag 9 april 2025 – 20:00 uur (CET)
De Amerikaanse centrale bank (Fed) presenteert de notulen van haar rentevergadering van 19 maart. Beleggers hopen op verdere toelichting over het toekomstige rentebeleid, zeker na de recent ‘dovish’ (gematigde) toespraak van voorzitter Jerome Powell. Hoewel Powell op 4 april nog expliciet aangaf dat renteverlagingen voorlopig niet aan de orde zijn, steeg de kans op een recessie in de VS volgens het gokplatform Polymarket naar 60 procent, mede door de oplopende mondiale handelsspanningen. Mocht de economische situatie verslechteren, dan zou de Fed zich toch eerder genoodzaakt kunnen voelen om de rente te verlagen en stimulerende maatregelen te nemen. Tegelijkertijd groeit echter ook de inflatiedreiging, onder meer door hogere Amerikaanse importtarieven.

Volgens het CME FedWatch Tool rekenen marktpartijen inmiddels op maximaal 4,5 renteverlagingen in 2025. Zo’n 33 procent verwacht zelfs al een eerste verlaging tijdens de volgende Fed-vergadering op 7 mei.
De verdere ontwikkeling van inflatiecijfers en de arbeidsmarkt in de VS zal doorslaggevend zijn voor het toekomstige beleid van de Fed. Nieuwe signalen uit het notulenrapport kunnen bovendien de al hoge volatiliteit op de financiële markten verder aanwakkeren.

Amerikaanse consumentenprijzen op donderdag

Donderdag 10 april 2025 – 14:30 uur (CET)
Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics publiceert dan de CPI-cijfers over maart. In februari lagen de consumentenprijzen op 2,8 procent, iets onder de verwachting van 2,9 procent. Voor maart rekenen analisten op een verdere daling naar 2,6 procent op jaarbasis. Mocht deze verwachting worden gehaald of zelfs onderboden, dan zou dit de Fed enige ruimte bieden voor snellere renteverlagingen. Dit zou een mogelijke opleving op de Amerikaanse aandelenmarkten kunnen stimuleren – en ook de cryptomarkt, waaronder Bitcoin, zou daarvan kunnen profiteren.

Maar als de inflatiecijfers juist boven verwachting uitkomen, is dat een duidelijk waarschuwingssignaal voor de Fed. De kans op snelle renteverlagingen neemt dan af. Aanhoudend hoge consumentenprijzen zouden negatief worden geïnterpreteerd door beleggers, wat verdere verkoopdruk op zowel aandelen als cryptomarkten tot gevolg kan hebben.

Producentenprijzen op vrijdag

Vrijdag 11 april 2025 – 14:30 uur (CET)
De nieuwste producentenprijsindex (PPI) over maart wordt gepubliceerd. De vorige cijfers lagen op 3,2 procent en daarmee onder de verwachte 3,3 procent het laagste niveau sinds november 2024. Analisten gaan nu uit van een lichte stijging terug naar 3,3 procent. Als de producentenprijzen opnieuw onder de verwachtingen blijven, kan dat beleggers geruststellen en leiden tot een korte opleving van de aandelen- en cryptomarkt.

Maar als de prijzen stijgen en de verwachtingen worden overtroffen, zou dat kunnen wijzen op een effect van de sinds maart ingevoerde Amerikaanse importheffingen op productieprijzen. De inflatiedruk zou dan opnieuw kunnen toenemen. De forse importtarieven op goederen uit China, de EU en andere handelspartners, gecombineerd met aangekondigde tegenmaatregelen, vergroten bovendien het risico op een negatieve prijsspiraal. Risicovolle activa zoals crypto zouden dan onder druk blijven staan.

Vertrouwen en inflatieverwachtingen van consumenten sluiten de week af

Vrijdag 11 april 2025 – 16:00 uur (CET)
De Universiteit van Michigan publiceert dan de voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen en de inflatieverwachtingen voor april. In maart kwam het consumentenvertrouwen uit op 57,0 al de vijfde maand op rij onder de prognoses. Voor april wordt een daling naar 54,0 verwacht. Wordt deze verwachting gehaald of onderboden, dan wijst dat op een verdere afname van het consumentenvertrouwen. Dit zou extra druk zetten op de Amerikaanse aandelen- én cryptomarkt.

Daarnaast worden ook de inflatieverwachtingen van huishoudens voor de komende 12 maanden bekendgemaakt. De vorige meting kwam uit op 5,0 procent een duidelijke stijging ten opzichte van de 4,3 procent daarvoor. De zorgen over toekomstige prijsstijgingen, mede door de Amerikaanse handelstarieven, blijven toenemen. Als deze verwachting wederom stijgt, zou dat kunnen leiden tot terughoudender koopgedrag van consumenten, wat extra druk legt op de binnenlandse economie.

Een daling van deze inflatieverwachtingen zou daarentegen een positief signaal zijn en ruimte bieden voor een herstel richting het einde van de week.

Conclusie
De komende week staat volledig in het teken van Amerikaanse inflatie-indicatoren, centrale bankbeleid en eerste kwartaalcijfers van grote financiële instellingen. Voor Bitcoin en de bredere cryptomarkt betekent dit: alle ogen op macrodata. Afhankelijk van hoe de cijfers binnenkomen, kan de markt zich herstellen – of verder onderuitgaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven