Nieuws - Dit wordt belangrijk voor Bitcoin en crypto deze week
Door
De Bitcoin-koers kan zich nog steeds niet losmaken van de recente correctiefase en sloot de handelsweek een procent lager af op 96.475 US-dollar. De aangekondigde straftarieven tegen Mexico, Canada en China, in combinatie met teleurstellende kwartaalcijfers van de internetgiganten Alphabet en Amazon, zorgden ervoor dat de Amerikaanse aandelenindices corrigeerden – een ontwikkeling die ook de cryptomarkt onder druk zette. Wederom kreeg de meerderheid van de top-100 altcoins te maken met aanzienlijke koersdalingen. In de nieuwe handelsweek richten investeerders hun blik op de nieuwe inflatiecijfers uit de VS en de kwartaalresultaten van diverse Amerikaanse cryptobedrijven. Welke economische gegevens de komende dagen verder de aandacht van beleggers zullen trekken, wordt in dit overzicht nader belicht.
De tweede handelsweek van februari wordt gedomineerd door inflatiecijfers uit de VS. Halverwege de week worden eerst de CPI-consumentenprijsgegevens bekendgemaakt. De daaropvolgende dag volgen de Amerikaanse producentenprijzen, en op vrijdag worden ten slotte de nieuwste cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen gepresenteerd. Daarnaast zullen marktdeelnemers aandacht besteden aan de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell op dinsdag en woensdag, telkens om 16:00 uur (CET), evenals aan opmerkingen van andere leden van de Amerikaanse centrale bank gedurende de week.
Ook in de cryptosector zijn er belangrijke ontwikkelingen op komst. Robinhood Markets en Iris Energy Limited presenteren hun nieuwste cijfers na sluiting van de beurs op woensdagavond, terwijl Coinbase – de grootste Amerikaanse cryptobeurs – dit op donderdagavond doet. Zwakke kwartaalrapporten zouden tot extra winstnemingen kunnen leiden, wat op zijn beurt de koersen van Bitcoin en andere cryptocurrencies verder onder druk zou kunnen zetten. Sterke kwartaalcijfers daarentegen zouden een positieve impuls voor de cryptomarkt kunnen betekenen.
Woensdag 12 februari 2025, 14:30 uur (CET):
Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics publiceert de nieuwste consumentenprijsgegevens voor de maand januari. In december lagen de prijzen weliswaar binnen de verwachtingen, maar stegen met 0,2 procentpunten naar 2,9 procent. Analisten verwachten voor januari een ongewijzigd niveau van 2,9 procent. Mocht de werkelijke inflatie onder deze prognose blijven, dan krijgt de Amerikaanse centrale bank meer speelruimte voor toekomstige renteaanpassingen. Dit zou een herstelrally kunnen ontketenen, met name voor risicovolle activa zoals Bitcoin en de recent zwakke altcoin-sector.
Mocht de inflatie daarentegen op 2,9 procent blijven of zelfs voor de vierde maand op rij stijgen, dan zullen de Amerikaanse beleidsmakers waarschijnlijk bij de volgende rente beslissing in maart afzien van een renteverlaging. Investeerders zullen aanhoudend hoge prijsstijgingen negatief beoordelen, waardoor zij zich mogelijk massaal terugtrekken uit risicovolle activaklassen. Dit kan leiden tot aanhoudende verkoopdruk op zowel de financiële als de cryptomarkten.
Donderdag 13 februari 2025, 14:30 uur (CET):
De nieuwste Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) voor januari wordt gepresenteerd. De recente productieprijzen kwamen uit op 3,3 procent, wat iets onder de prognose van 3,5 procent lag, maar is in vergelijking met november met nog eens 0,3 procentpunten gestegen. Sinds september zijn de producentenprijzen op jaarbasis bijna verdubbeld.
Experts verwachten voor de nieuwe data opnieuw een waarde van 3,3 procent. Mochten de productieprijzen, tegen alle verwachtingen in, aanzienlijk lager uitvallen dan de prognoses en lager liggen dan in december, dan zouden de koersen op de aandelen- en cryptomarkten hiervan kunnen profiteren. Lagere producentenprijsstijgingen leiden namelijk vaak, met enige vertraging, tot dalende consumentenprijzen.
Als de producentenprijzen, zoals verwacht, stagneren of zelfs opnieuw stijgen en daarmee boven het niveau van de voorgaande maand blijven, dan duidt dit op een aanhoudend inflatieprobleem in de VS. Een dergelijke situatie zou een bearish koersreactie op risicovolle activaklassen kunnen triggeren. Bovendien zouden de door president Trump voorgestelde straftarieven op goederen uit Mexico, Canada, China en zelfs de Europese Unie het inflatieprobleem verder kunnen verergeren.
Vrijdag 14 februari 2025, 14:30 uur (CET):
Het Amerikaanse Census Bureau maakt de definitieve cijfers over de detailhandelsverkopen in januari bekend. Deze cijfers zijn een belangrijke graadmeter voor de bestedingslust van Amerikaanse huishoudens. In december stegen de verkopen met +0,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand, wat hoger was dan de +0,2 procent van de voorgaande maand, maar nog steeds onder de verwachtingen van +0,5 procent. Voor januari rekenen analisten op een lichte daling naar +0,3 procent op maandbasis.
Indien de detailhandelsverkopen de verwachtingen overtreffen, is een bullish marktreactie te verwachten. Een toegenomen consumentenbesteding in de VS zorgt er doorgaans voor dat de US-dollarindex (DXY) daalt, wat op zijn beurt positief kan werken voor de koersen van Bitcoin en met name de altcoins.
Mocht echter blijken dat de detailhandelsverkopen, in tegenstelling tot voorgaande maanden, aanzienlijk slechter uitvallen – zelfs als ze overeenkomen met of achterblijven bij de verwachtingen – dan wijst dat op een afnemend consumptiegedrag onder Amerikaanse consumenten. Een zwakke vraag in de detailhandel kan bovendien duiden op een verhoogde risico-aversie, wat zou kunnen resulteren in extra winstnemingen op zowel de Amerikaanse financiële markt als in de cryptosector.
Met deze economische data in het vizier zullen beleggers de komende week nauwlettend de ontwikkelingen volgen. Het blijft dus spannend, zowel op de traditionele markten als in de wereld van cryptocurrencies.