Nieuws - Dit is wat DeFi hackers googelen na hun misdaden

Door Ted Maas

Dit is wat DeFi hackers googelen na hun misdaden

Scams, criminaliteit en fraude
DeFi
defi hacker google

Wat doet een DeFi hacker nadat hij 9 miljoen dollar heeft buitgemaakt? Googelen hoe hij er mee weg kan komen blijkbaar, dit laat een huidige rechtszaak in Amerika zien.

"DeFi hack FBI"

Volgens de documenten van een rechtbank in New York, hebben de autoriteiten in de VS computertechnicus Shakeeb Ahmed gearresteerd. De beschuldiging: hij zou negen miljoen Amerikaanse dollars hebben gestolen door misbruik te maken van een gedecentraliseerde beurs (DEX). Wat de documenten ook onthullen: De hacker zelf leek overweldigd door de situatie, zoals blijkt uit zijn Google-zoekopdrachten direct na de hack. Hij wilde onder andere uitzoeken hoe hij zijn gestolen goederen het beste kon beschermen en er geen belasting voor moest betalen. Hij leek dit niet van tevoren te hebben overwogen.

Zijn zoekopdrachten waren onder andere "hoe voorkom ik dat de overheid tegoeden in beslag neemt", "kan ik crypto gebruiken om landsgrenzen te overschrijden" of simpelweg: "DeFi hack FBI". Naar verluidt zocht hij ook naar nieuws over zijn misdaad om te zien of ze hem al doorhadden. Nadat hij de zoekmachine had gebruikt om een overzicht te krijgen van de mogelijke gevolgen, deed hij naar verluidt een aanbod aan de DEX. Hij zou het geld teruggeven, op 1,5 miljoen US dollar na, die hij wilde houden voor het aanwijzen van het beveiligingslek.

Geen genade bij DeFi hacks

Het verhaal doet denken aan de hack van het DeFi-platform Mango Markets, waar de aanvaller beloofde gestolen fondsen terug te geven op voorwaarde dat het team hem niet zou vervolgen. Toch ontkwam hij niet aan een aanklacht wegens grondstoffenfraude en -manipulatie. Ahmed onderging een soortgelijk lot. "Het maakt niet uit of iemand geld steelt van een bank of een gedecentraliseerde cryptobeurs oplicht. Het is allemaal fraude, plain and simple," verklaarde een rechter in het proces-verbaal.

De computertechnicus is in ieder geval geen meesterdief. Het klopt dat Ahmed een VPN (Virtual Private Network) had gebruikt tijdens zijn aanval. Maar hij was blijkbaar nog steeds niet in staat om zijn sporen te wissen. Hij was geen partij voor de cybercrime divisie van de Amerikaanse belastingdienst, zoals ze in een verklaring uitlegden.

De arrestatie van Ahmed staat echter op zichzelf. Er zijn nog steeds veel hacks in de DeFi-sector waarbij miljoenen US dollars verloren gaan en slechts weinig daders worden gepakt. De trieste totaalbalans van het afgelopen jaar: vijf miljard US dollar aan schade. Toch neemt het aantal cryptomisdrijven over het algemeen af, zoals blijkt uit een recent rapport over cryptomisdrijven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven