Nieuws - Dit is waarom Elon Musk de voorkeur geeft aan Dogecoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is waarom Elon Musk de voorkeur geeft aan Dogecoin

Dogecoin (DOGE)
Bitcoin (BTC)
Elon Musk
Mining
Altcoins
Dogecoin

Voor Elon Musk is Dogecoin een beter betaalmiddel dan Bitcoin. Voor één keer hadden de woorden van de Tesla baas weinig invloed op de prijs van de populaire Memecoin.

Buitenaardse wezens, Marskolonies, menselijke klonen: in de Full Send Podcast praat techgoeroe Elon Musk over politiek, het bovennatuurlijke, het ondergrondse en zijn favoriete cryptocurrency Dogecoin. De Memecoin met het Shiba Inu hondengezicht, is niet alleen geschikt voor betalingen. Het is volgens Musk een beter alternatief voor Bitcoin.

Dogecoin of Bitcoin: een ongelijke krachtmeting

Dogecoin verwerkt 33 transacties per seconde, tegen zeven voor Bitcoin. Musk heeft dus gelijk als hij beweert dat "de feitelijke transactiedoorvoer van Doge veel hoger is dan die van Bitcoin". De Tesla-baas noemt ook het feit dat de Dogecoin-blockchain elke 60 seconden nieuwe blokken produceert en niet elke tien minuten zoals Bitcoin als bewijs van een geschikter betaalmiddel.

Bovendien is er het verschil in de hoeveelheid aanbod. Bij Bitcoin neemt de voorraad nieuwe coins voortdurend af door de halvering die om de 210.000 blokken plaatsvindt. Aangezien de circulatie beperkt is tot 21 miljoen eenheden, is de cryptocurrency dus een deflatoir activum. Of Bitcoin geschikt is als betaalmiddel of eerder als waardeopslag is dan ook een veelbesproken vraag.

Dogecoin, daarentegen, is zeer inflatoir. Voor elk nieuw blok, neemt het aanbod toe met 10.000 coins. 132 miljard Dogecoin zijn al in omloop. Een omstandigheid die volgens Musk ook "goed te gebruiken is als transactievaluta".

Het "Musk-effect

Hij levert zelf het bewijs: sinds januari is er ook koopwaar van Tesla te koop in ruil voor Dogecoin. SpaceX volgde later. Musk heeft ook aangekondigd Dogecoin te accepteren voor het ondergrondse tunnelsysteem van zijn Boring Company.

Met Bitcoin daarentegen, onderhoudt hij een aan-uit relatie. In januari 2021 kocht Tesla Bitcoin voor 1,5 miljard dollar, maar verkocht kort daarna een eerste deel ervan met winst. Volgens de laatste kwartaalcijfers heeft Tesla inmiddels ook afstand gedaan van 75 procent van de resterende Bitcoin. De kritiek op de milieuprestaties van Bitcoin leek een dankbaar excuus.

Met verschillende tweets veroorzaakt Musk daarentegen herhaaldelijk stijgingen op de cryptomarkt en dat vooral voor Dogecoin. Een studie onderzocht het effect van crypto-gerelateerde tweets van Elon Musk op de prijs van Dogecoin. Het resultaat: "Voor alle 47 evenementen is er een prijssprong van ongeveer drie procent nadat de informatie is bekendgemaakt".

Volgens de studie vertoont Dogecoin "een onmiddellijke en zeer grote prijspiek, gevolgd door nog een prijspiek van 45 minuten". Daarna vallen de rendementen terug tot het niveau van de eerste prijspiek. De studie getuigt dus van een "positief prijseffect dat ten minste twee uur aanhoudt".

Podcasts en Youtube-video's lijken echter niet zo'n groot viraal bereik te hebben. De koers van de Dogecoin heeft nauwelijks gereageerd op de recente uitspraken van Musk.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven