Nieuws - Dit is waarom de Cardano (ADA) koers stijgt

Door Luc Vesters

Dit is waarom de Cardano (ADA) koers stijgt

Cardano (ADA)
Polkadot (DOT)
Koersupdate
Dit is waarom Cardano (ADA) stijgt

Cardano beleeft momenteel een tweede (of derde?) lente. Eind oktober kwam de cryptocurrency uit de maandenlange zomerslaap, noteerde een koersstijging van soms meer dan 50 procent, stabiliseert zich momenteel rond de $ 0,37 en nadert daarmee het niveau van vóór de ineenstorting van de failliete beurs FTX. Er zijn verschillende verklaringen voor de sterke groei.

Geen enkele andere munt uit de top 10 behaalde de afgelopen week zo'n sterke koersgroei als ADA. De native token van het Cardano-netwerk staat met bijna 24 procent in de plus. Deze rally werd onder andere gedreven door grote investeerders die volgens het analyseplatform IntoTheBlock vorige maand bijna 1,9 miljard ADA (600 miljoen US dollar) binnenhaalden.

Rally slechts een korte trend?

Dat dit niet zomaar een tijdelijke stijging is, kun je zien aan de hand van verschillende statistieken. Volgens StakingRewards steeg de staking activiteit op Cardano vorige week met bijna 16 procent, tot iets meer dan 8 miljard dollar.

Tegelijkertijd steeg de totale gelockte waarde, d.w.z. het totale aantal gelockte tokens in het netwerk, vorige maand met bijna 50 procent tot momenteel 238,09 miljoen US dollar. Dit blijkt uit gegevens van DeFiLlama. Cardano vecht zich langzaam een weg naar de top 10, maar blijft achter bij de grote leider Ethereum (TVL van 24,05 miljard US dollar). Volgens cryptoanalysedienst Messari is de TVL van Cardano sinds het begin van het jaar met 198 procent gestegen.

Alles bij elkaar wijzen de indicatoren op toenemende netwerkactiviteit en dus dat het vertrouwen van investeerders in ADA langzaam maar zeker terugkeert.

Cardano kondigt samenwerking met Polkadot aan

Een aanjager van de koers is waarschijnlijk te danken aan een samenwerking tussen Cardano en Polkadot. Op maandag kondigden beide protocollen een samenwerking aan om samen oplossingen te ontwikkelen voor meer interoperabiliteit en schaalbaarheid tussen verschillende blockchains. Er is een nieuw L1-netwerk gepland dat het beste van beide werelden combineert. Om dit te doen vertrouwen Cardano-ontwikkelaars op "Substrat", een modulaire ontwikkelingstool van Polkadot die verschillende blockchains met elkaar kan verbinden.

Tijdens de Cardano Summit in Dubai vorige week legde Charles Hoskinson uit dat gebruikers moeten kunnen kiezen tussen verschillende consensusmechanismen. Het valt echter nog te bezien hoe het project van de twee blockchain giganten zich zal ontwikkelen en of dit kan leiden tot een duurzame stijging van de koers van ADA.

Over het algemeen kijkt de Cardano community met spanning uit naar de "Voltaire" update. Het is de laatste en grootste verandering van het netwerk. Cardano moet volledig gedecentraliseerd worden. Wanneer de update komt, is echter voor iedereen een raadsel. In de geschiedenis van Cardano zijn er herhaaldelijk vertragingen geweest in netwerkaanpassingen. Dit komt door de academische aanpak van de ontwikkelaars, verklaart Frederick Gregaard, CEO van de Cardano Foundation.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven