Nieuws - Dit is hoeveel Bitcoin de ETF uitgevers in handen hebben

Door Luc Vesters

Dit is hoeveel Bitcoin de ETF uitgevers in handen hebben

Dit is hoeveel Bitcoin de ETF uitgevers in handen hebben

De recente bull run in Bitcoin kan voornamelijk worden verklaard door de prestaties van spot ETF's. De ETF's moeten immers BTC op de markt kopen om de prijs van het digitale goud goed te kunnen volgen. Dit heeft op zijn beurt gezorgd voor constante koopdruk op de BTC markt sinds de lancering van de financiële producten ongeveer een maand geleden.

Als we alle Bitcoin Spot ETF's bij elkaar nemen, bezitten de uitgevers op het moment van schrijven 728.000 BTC met een waarde van USD 37 miljard. Dit betekent dat BlackRock, Fidelity, Grayscale en Co. ongeveer 3,7 procent van de circulerende Bitcoin voorraad in handen hebben.

Opgemerkt moet worden dat een aanzienlijk deel van de 19,6 miljoen BTC die momenteel in omloop zijn als verloren wordt beschouwd. Hoeveel coins er precies verloren zijn gegaan, kan echter alleen worden geschat. Timothy Peterson, vermogensbeheerder bij Cane Island Alternative Advisors, schat dat zes miljoen BTC voor altijd verloren zijn gegaan.

ETF-uitgevers doen echter geen enkele poging om hun koopgedrag af te remmen. Integendeel. Op 13 februari haalden BlackRock en Co. bijvoorbeeld maar liefst 12.800 BTC uit de markt. Dit komt overeen met meer dan tien keer de hoeveelheid Bitcoin die dagelijks wordt gemined. Dit blijkt uit gegevens van Apollo. Dagelijks komt er gemiddeld 900 BTC binnen.

Het is daarom begrijpelijk dat Bitcoin bullish presteert in tegenstelling tot de traditionele aandelenmarkt en zelfs in tegenstelling tot zijn fysieke tegenhanger goud. Bitcoin is deze week met 16 procent gestegen. De nummer 1 cryptocurrency wordt momenteel verhandeld op 51.856 dollar.

Ondertussen versnelt de accumulatie van spot ETF's, zoals te zien is in de volgende grafiek.

Dit is hoeveel BTC de grootste ETF uitgevers bezitten:

  • Grayscale: 461.983 BTC

  • BlackRock: 105.280 BTC

  • Fidelity: 79.752 BTC

  • Ark/21 Aandelen: 22.965 BTC

  • Bitwise: 18.887 BTC

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven