Nieuws - Dit is hoe gevaarlijk het nu kan worden voor de DeFi-sector

Door Mike Hesp

Dit is hoe gevaarlijk het nu kan worden voor de DeFi-sector

Dit is hoe gevaarlijk het nu kan worden voor de DeFi-sector

Het nieuwste misbruik van een softwarekwetsbaarheid bij Curve Finance kan uitmonden in een bloedbad in de DeFi-sector. Dit is wat je nu moet weten.

In één nacht veranderde de populaire stablecoin DEX Curve Finance van een rots in een tikkende tijdbom voor de rest van de sector. De reden: een exploit van de smart contract software Vyper, die tot nu toe een goede 100 miljoen US dollar aan schade heeft veroorzaakt op het platform. Curve De financiële sector fungeert als de kern van de economie en heeft momenteel een domino-effect veroorzaakt. De werkelijke omvang van de aanval wordt nu pas onthuld.

Curve Crunch

Er is meer dan $45 miljoen gevloeid uit liquiditeitspools van enkele externe aanbieders, en nog eens $25 miljoen rechtstreeks uit de CRV/ETH-pool van Curve Protocol. De DeFi gigant dreigt zonder liquiditeit te komen zitten. Volatiliteit volgt op een gebrek aan liquiditeit. Sommige gedecentraliseerde exchanges laten al een enorme daling van de CRV prijs zien. Op gecentraliseerde exchanges is de prijsdaling gematigder, hoewel het ook daar met dubbele cijfers is gedaald.

Ondertussen zijn enkele miljoenen Curve-tokens nog steeds in handen van de aanvallers, waardoor het gevaar van verdere verkoop nog niet geweken is. De leenposities van Curve-oprichter Michael Egorov vormen in deze context een groot risico. Met 180 miljoen dollar in CRV als onderpand, telt hij momenteel leningen ter waarde van 60 miljoen dollar. Massale terugbetalingen van zijn kant zouden een liquidatie van zijn vermogen moeten voorkomen. Als de koers van CRV echter ver onder de 0,40 US dollar zakt, gaan voor hem de lichten uit.

Egorovs race tegen de klok zorgt ervoor dat andere leenprotocollen in paniek raken. De bestaande liquiditeit op mainstream platforms lijkt onvoldoende om de verkoop van Egorov te absorberen. Vooral op Aave vluchten handelaren naar stablecoins, waardoor de leentarieven enorm stijgen. Wie USDT, USDC of DAI wil lenen, betaalt daardoor in sommige gevallen rentes tot 93 procent. Dit zet op zijn beurt de posities van Egorov onder druk en versnelt zijn liquidatie. Als de uitleenprotocollen op zijn schulden blijven zitten, zullen ze activa uit hun eigen verzekeringsfondsen moeten verkopen, wat de neerwaartse druk van de respectieve tokens zou verhogen. In het ergste geval worden ze geconfronteerd met insolventie.

Bloedbad op de DeFi-markt?

Uitgerekend in het weekend van de achtste verjaardag van Ethereum wordt de anders zo robuuste DeFi-sector geconfronteerd met een kettingreactie die zijn weerga niet kent sinds de ineenstorting van Terra. De liquiditeit van talloze protocollen dreigt in recordtijd te verdampen. Curve alleen al zag zijn totale waarde binnen 24 uur met 50 procent dalen. Handelaren trekken hun fondsen terug uit angst voor een ineenstorting of verdere aanvallen.

Zelfs het Curve-team vraagt DeFi-gebruikers om de getroffen liquiditeitspools te verlaten totdat de situatie onder controle is. Ambtenaren zeggen dat de aanval beperkt bleef tot slechts vier Curve-pools op Ethereum. Het platform is echter ook thuis op onder andere zijn layer 2-oplossing Arbitrum. Volgens nieuwe informatie zou ook de "Tricrypto" pool, bestaande uit ETH, wBTC en USDC, getroffen zijn. Dit is echter nog niet bevestigd.

Als er geen andere liquiditeitspools worden getroffen, zou de situatie weer kunnen stabiliseren. Volgens het Curve-team zijn enkele miljoenen Amerikaanse dollars in handen van aanvallers met goede bedoelingen - zogenaamde "white-hat hackers". Hierdoor zou een deel van de gestolen goederen kunnen worden teruggehaald. Ook zouden sommige blockchain bots grote hoeveelheden CRV tokens kunnen onderscheppen van aanvallers.

Maar het besmettingsgevaar blijft zwaar wegen. Frax, Aave en co. staan nog steeds op scherp, terwijl platformen zoals Alchemix hun smart contracts al hebben opgeschort. Gebruikers wordt daarom aangeraden om de komende dagen geen interactie aan te gaan met gedecentraliseerde leenplatforms. Ondertussen blijft de DeFi-sector zijn adem inhouden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven