Nieuws - Dit is de huidige staat van de Bitcoin mining industrie

Door Luc Vesters

Dit is de huidige staat van de Bitcoin mining industrie

Bitcoin (BTC)
Mining
Dit is de huidige staat van de Bitcoin mining industrie

De markt staat stil: Bitcoin heeft de afgelopen maanden nauwelijks bewogen, de hashprijs daalt steeds verder - en de elektriciteitskosten blijven hoog. Is er een nieuwe crisis op komst, of bereiden de markt en de miners zich momenteel gewoon voor op een uitbraak naar aanleiding van de komende halvering van Bitcoin?

Winstgevendheid mining daalt

Als je kijkt naar de hashprijs van een jaar geleden, zul je zien dat er niet veel is veranderd. De groei van de hashprijs, oftewel het verwachte rendement per (peta)hash output, staat dan ook stil. Op het moment van schrijven is de hashprijs $62 per petahash. Ter vergelijking: een jaar geleden was de hashprijs $92 - een daling van ongeveer 30 procent. Met andere woorden, de winstgevendheid van mining is binnen een jaar aanzienlijk gedaald.

Hashrate bereikt nieuw record

Reden voor de daling: de recent gedaalde Bitcoin koers. Want: de hashprijs hangt samen met de prijsveranderingen, maar ontwikkelt zich tegengesteld aan de Bitcoin-moeilijkheidsgraad, die steeds hoger wordt. In slechts een jaar tijd is de block finding difficulty op het netwerk bijna verdubbeld. Ook de hashrate kent geen grenzen. Met meer dan 400 exahashes per seconde (EH/s) is de mining industrie rekenkracht aan het katapulteren naar steeds hogere niveaus.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven