Nieuws - Deze start-up combineert 3D-printen met NFT's
BIONIC, een door Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) gesteunde start-up, combineert twee toekomstgerichte gebieden: 3D-printing en niet-fungibele tokens (NFT's).
Niet-fungibele tokens (NFT's) hebben de laatste jaren een grote hype gekend. Maar ondanks hooggeprijsde apen in pixelvorm of zelfs gefragmenteerde kunstwerken, ontbrak vaak nog de verbinding met de analoge wereld. Met een nieuwe oplossing van BIONIC zou dit nu echter moeten veranderen.
Als onderdeel van Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) ontwikkelt de start-up BIONIC Production gedecentraliseerde productieoplossingen op het gebied van hardware en op blockchain gebaseerde software. In dit specifieke geval betekent dit: BIONIC produceert creatieve bionische objecten uit de metalen 3D-printer, brengt ze in kaart als NFT's en biedt ze te koop aan op OpenSea.
Dus als je naar OpenSea gaat, heb je eerst de keuze uit verschillende creatieve objecten. Als men een van de afgebeelde NFT's kiest, krijgt men het fysieke 3D-geprinte onderdeel rechtstreeks thuisbezorgd. Op deze manier creëert BIONIC wat veel NFT-projecten tot nu toe ontbrak: de verbinding met de analoge wereld. Het eigendomsbewijs blijft digitaal als een NFT, maar het afgebeelde voorwerp wordt rechtstreeks aan de deur afgeleverd. Daartoe verifieert men zich, na aankoop van de NFT, rechtstreeks op de officiële homepage van het product met de wallet waarmee men de NFT heeft gekocht. Elk 3D-geprint voorwerp van titanium bevat een zogenaamde NFC-chip die met een smartphone kan worden gescand. De NFC-chip onderstreept de uniciteit en geeft verdere informatie over het voorwerp. BIONIC is momenteel van plan de collectie gestaag uit te breiden en zich te richten op extra platforms. De start van de NFT-verkoop op OpenSea is 27.08.2022.
BIONIC is geen onbekende op het gebied van blockchain-oplossingen. Haar kernactiviteit bestaat uit blockchainoplossingen op het gebied van gedecentraliseerde productie. Een voorbeeld is dematoken.com (DeMa). In samenwerking met IBM werd DeMA Industrial gecreëerd als een op blockchain gebaseerd platform voor het tokeniseren van industriële reserveonderdelen en componenten om gedecentraliseerde productie op het punt van behoefte mogelijk te maken.
DeMa is een van de eerste NFT blockchain toepassingen in de industriële omgeving en stelt deelnemers in staat om nieuwe business modellen te bouwen. Dit zal de gedecentraliseerde mondiale fabricage enorm vooruithelpen en helpen middelen te besparen en de regionale productie te versterken.
Op die manier creëren de bedrijven een oplossing die een positief effect zal hebben op wereldschaal. Zo stelt de nieuwe methode OEM-onderdelenfabrikanten in staat de fabricagegegevenssets van hun onderdelen wereldwijd beschikbaar te stellen voor gedecentraliseerde fabricage op de plaats van gebruik in de vorm van NFT's, zodat deze ter plaatse door plaatselijke fabrikanten kunnen worden geproduceerd. En dit is waar de blockchain-oplossing haar significante voordelen toont. Lange productieonderbrekingen kunnen worden vermeden, de globale logistieke kosten kunnen worden verlaagd en ook de duurzaamheid kan worden verbeterd. Efficiëntie en tijd worden op alle niveaus bespaard.
Ondertussen maakt de transparantie van de blockchain een honderd procent controle mogelijk over de hoeveelheid die ter plaatse wordt gedrukt of conventioneel geproduceerd. Door het gebruik van het DeMa-token kunnen alle eenheden in de echte toeleveringsketens direct worden betaald nadat een burn van het desbetreffende NFT-token heeft plaatsgevonden. Dit kan alle inspanningen in het proces compenseren vanuit het oogpunt van intellectuele eigendom, wetgeving, fysieke productie, douaneafhandeling of gegevensvoorbereiding. Voor hun oplossing won de start-up een blockchainwedstrijd en behaalde de eerste plaats.
De huidige uitstap in de wereld van NFT's laat op indrukwekkende wijze zien hoe het systeem werkt. Iedereen die een van de NFT's koopt, krijgt het analoge product thuisbezorgd. Met volledige transparantie en controle via de publiekelijk te bekijken blockchain.