Nieuws - DEX - Drie letters, één financiële revolutie

Mike Hesp

Door Mike Hesp

DEX - Drie letters, één financiële revolutie

DEX concurreert met Wall street

Open, anoniem, democratisch: gedecentraliseerde effectenbeurzen brengen een revolutie in de financiële wereld teweeg. Maar aan hun opkomst zou een abrupt einde kunnen komen.

Decennia lang werd de financiële wereld gedomineerd door Wall Street. De regels ervan zijn wet. De toegang is sterk gereguleerd. Dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen. Door een revolutionaire uitvinding van de crypto-ruimte: de gedecentraliseerde beurs (DEX).

De uitvinders ervan willen de muren van de oude financiële aristocratie afbreken. En in slechts vijf jaar tijd hebben ze een waanzinnige stijging weten te bewerkstelligen. Uniswap, het grootste platform in zijn soort, concurreert al met grote centrale beurzen, heeft een dagelijks handelsvolume van 1,2 miljard US dollar. Changpeng Zhao, de oprichter van Binance, 's werelds top gecentraliseerde crypto exchange, voorspelt: "Over tien jaar zullen DEX's groter zijn dan gecentraliseerde exchanges".

Hoe DEX financiën democratiseren

De visie van de DEX revolutionairen: Ieder mens met internettoegang en een virtuele portemonnee kan deelnemen aan de complexe handel in cryptocurrencies. Anoniem, eenvoudig en helemaal zelf te bepalen.

En hier begint de democratisering van de financiën pas: Beslissingen over gedecentraliseerde beurzen worden niet genomen in besloten aandeelhoudersvergaderingen in de mondiale financiële metropolen, maar op Discord servers. Daar wisselen de wereldwijd verspreide leden van deze nieuwe Web 3.0 gemeenschap informatie uit. De klok rond. Iedereen kan voorstellen indienen.

Maar aan deze droom van een revolutie op de beurs zou spoedig een abrupt einde kunnen komen. Want regelgevers over de hele wereld kijken met argusogen naar de storm op de traditionele financiën die al enkele jaren in de diepten van de crypto-ruimte aan het broeien is. En ze zouden spoedig kunnen ingrijpen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven