Nieuws - DeFi gemeenschap protesteert over gezichtsscan op dYdX
Om een stortingsbonus te krijgen op het gedecentraliseerde handelsplatform dYdX, werden gebruikers geacht zich te legitimeren via een gezichtsscan. Een twijfelachtige methode, zo blijkt.
Vorige week kondigde het gedecentraliseerde handelsplatform dYdX een bonusprogramma aan voor nieuwe gebruikers van het platform. Handelaren zouden de kans krijgen een bonus van 25 US dollar in USDC te ontvangen bij een storting van 500 USDC.
Het addertje onder het gras: om voor de bonus in aanmerking te komen, moesten gebruikers een "levendigheidscontrole" ondergaan. Daartoe moest hun gezicht via hun eigen webcam gescand worden en vergeleken worden met andere gezichtsscans. Dit moest voorkomen dat de bonus twee keer geclaimd zou worden.
Al na twee dagen beëindigde het platform het bonusprogramma. De officiële reden: de "overweldigende vraag" had naar verluidt enkele duizenden gebruikers naar de site gebracht.
De promotie viel echter niet in goede aarde bij veel voorstanders van DeFi. Het platform werd er door sommigen op Twitter van beschuldigd de privacy van gebruikers opzettelijk te schenden. Anderen beschuldigden dYdX er zelfs van zijn gebruikers om te kopen, en zo hun gezichten als promotie te verkopen.
Het gedecentraliseerde platform reageerde op de beschuldigingen, wijzend op het feit dat de gezichtsscan een vrijwillige handeling was geweest. "Iedere gebruiker die zich ongemakkelijk voelt bij het uitvoeren van een levendigheidscontrole kan toch dYdX gebruiken," stellen de FAQ's van de promotie.
Niettemin: een financiële motivatie om biometrische gegevens op een platform af te staan moet beslist kritisch bekeken worden. Deze beloven in feite vrije en onbeperkte toegang.
Behalve de inbreuk op de privacy van de gebruikers, vermoedde oprichter van DeFi-Watch Chris Blenc dat de regelgeving die op DeFi afkomt een rol gespeeld kan hebben. Volgens Blenc had het platform "gebruikers omgekocht om hun privacy op te geven om de regelgevers tevreden te stellen". Dienovereenkomstig zou de promotie een middel geweest zijn om volgzaamheid in de regelgeving te bewerkstelligen. Blenc wil de actie op z'n minst zien als een "test van mogelijke mechanismen" die in de toekomst nodig zouden kunnen zijn voor toegang tot dergelijke platforms.
En inderdaad, de vrije toegang en anonimiteit van DeFi platforms zijn een doorn in het oog van veel van 's werelds financiële regelgevers. Daardoor krijgen veel projecten te maken met het vooruitzicht van ingrijpen door de wetgever als het gaat om de naleving van witwaswetten of de identiteit van klanten. Ten laatste na de Tornado Cash saga is dit de realiteit. Opzettelijk of niet, dYdX stelt zo een dystopisch voorbeeld voor de toepassing van KYC regelgeving in de DeFi ruimte.