Nieuws - Deepfakes: pas op voor AI video's die je gratis crypto beloven

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deepfakes: pas op voor AI video's die je gratis crypto beloven

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Deepfakes: pas op voor AI video's die je gratis crypto beloven

Er circuleren steeds meer video's waarin Bitcoin zogenaamd wordt weggegeven. Alleen al Michael Saylor laat dagelijks 80 AI-gegenereerde video's verwijderen.

Scan de QR-code en ontvang een Bitcoin: Klinkt te mooi om waar te zijn - en dat is het ook. Video's waarin beroemdheden zoals Michael Saylor, Vitalik Buterin en Elon Musk vermeende crypto-weggeefacties uitdelen komen steeds vaker voor op YouTube, maar ze zijn nep. Vooruitgang in kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat zulke video's er steeds authentieker uitzien. Experts vrezen dat AI-gegenereerde desinformatie de komende jaren het grootste wereldwijde risico zal worden.

Bitcoinzwendel met AI-kloon

Michael Saylor is een van de meest geciteerde cryptowoordvoerders. De voorzitter van softwareleverancier MicroStrategy heeft meer dan drie miljoen volgers op X. Analyses plaatsen de ondernemer op de vierde plaats van de cryptobeïnvloeders met het grootste bereik. De 58-jarige verschijnt regelmatig in podcasts, geeft speeches op conferenties en geeft interviews. Er is dus veel videomateriaal en soundbites die fraudeurs gebruiken voor AI-gegenereerde video's.

Saylor heeft nu een dringende waarschuwing afgegeven voor nepvideo's op X: "Er is geen risicoloze manier om je Bitcoin te verdubbelen, en MicroStrategy geeft geen BTC weg aan degenen die een streepjescode scannen." Hij laat elke dag 80 video's verwijderen, "maar de oplichters publiceren er steeds meer".

De zwendel die bekend staat als weggeefzwendel is al jaren populair in de cryptosector. Meestal gaat het om mensen die worden gebruikt voor frauduleuze doeleinden vanwege hun bereik op sociale media. AI-ondersteunde videoprogramma's zorgen ervoor dat dergelijke zwendel steeds echter lijkt. Het wordt ook steeds moeilijker voor getrainde ogen om deepfakes te herkennen.

Desinformatie als grootste mondiale risico

In zijn laatste rapport over wereldwijde risico's categoriseert het World Economic Forum (WEF) de verspreiding van op AI gebaseerde desinformatie als de grootste bedreiging voor de komende twee jaar. De "destructieve mogelijkheden van gemanipuleerde informatie" nemen snel toe, zegt het WEF, "naarmate de open toegang tot steeds geavanceerdere technologieën groeit en het vertrouwen in informatie en instellingen afneemt".

Met veel aankomende verkiezingen dit jaar, waaronder de presidentsverkiezingen in de VS, dreigt AI "sociale verdeeldheid, ideologisch geweld en politieke onderdrukking" te verergeren. Kunstmatige intelligentie heeft "een explosie van valse informatie en zogenaamde synthetische inhoud" mogelijk gemaakt, van "geavanceerde klonen van stemmen tot valse websites". Het rapport analyseert gegevens van 1.500 experts en risicoanalisten uit het bedrijfsleven, de politiek en de samenleving.

Blockchain als middel tegen deepfakes

Gedecentraliseerde netwerken kunnen in de toekomst steeds belangrijker worden in de strijd tegen deepfakes. Blockchaintechnologie wordt al gebruikt in proefprojecten om informatie te verifiëren door het Italiaanse persbureau Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA), de New York Times en de Associated Press.

Berichten of afbeeldingen worden met een hash opgeslagen op de blockchain. Berichten krijgen dan een digitale handtekening met een tijdstempel die kan worden gebruikt om hun herkomst te bewijzen. Tegen de achtergrond van de verspreiding van deepfakes zouden blockchainkeurmerken die de authenticiteit van informatie bewijzen steeds meer ingeburgerd kunnen raken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven