Nieuws - De man die 5.000 Bitcoin kocht voor 27 Amerikaanse dollar

Door Ted Maas

De man die 5.000 Bitcoin kocht voor 27 Amerikaanse dollar

Bitcoin (BTC)
Investeren
Wallets en Whales
De man die 5.000 Bitcoin kocht voor 27 Amerikaanse dollar

5000 bitcoins voor 27 Amerikaanse dollar. Een man uit Noorwegen maakte het mee. Dit is het verhaal hoe een voormalig student uit Noorwegen onbedoeld Bitcoin-miljonair werd.

In 2009 wilde Kristoffer Koch zijn scriptie schrijven over het onderwerp encryptie. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op internet op een nieuwe cryptocurrency: Bitcoin. Om te testen hoe het werkte, besloot hij zonder gedoe wat geld erin te stoppen. Met het equivalent van 27 Amerikaanse dollar kocht de Noor 5.000 Bitcoin. Hij maakte zijn scriptie af en vergat de bitcoins

De koers stopt voor niemand

Terwijl de coins stil lagen en Koch andere dingen deed, kreeg het Bitcoin-fenomeen geleidelijk meer publieke belangstelling. Het jaar daarop kocht Laszlo Hanyzec twee pizza's voor 10.000 BTC en ging de cryptogeschiedenis in met Pizza Day. In 2011 ging de beruchte darknet marktplaats Silk Road online en hielp het de cryptocurrency aan een dubieuze bekendheid die vandaag de dag nog steeds kleeft aan de cryptosector kleeft.

Ongeveer een jaar later vond de eerste halving plaats, waarbij de beloning voor miners werd verlaagd van 50 BTC naar 25 BTC per blok. Dit was een drastisch aanbodtekort, wat altijd gepaard gaat met een stijging van de Bitcoin-koers. Vervolgens richtten enkele cryptoliefhebbers in 2013 de eerste Bitcoin-automaat op in Vancouver, Canada. En de Bitcoin-koers? Die bleef maar doorgaan. Terwijl de Bitcoin-prijs in 2011 nog maar een paar cent was, bereikte hij op 9 april 2013 zijn all-time high van 230 Amerikaanse dollar. Kristoffer Koch kon niet meer om de media aandacht heen.

Kristoffer Koch herontdekt zijn coins

Koch, jaren na dato, herinnerde het zich weer. Had hij niet een paar bitcoins gekocht tijdens het schrijven zijn scriptie? Hij beschreef zijn droge reactie aan de Noorse krant "NRK" als volgt: "Had ik er niet een paar liggen" dacht hij.

En inderdaad: hij had nog een paar. Hij zocht naar de wachtwoorden en vond uiteindelijk zijn BTC. Zijn coins waren nu 886.000 Amerikaanse dollar waard. Zijn investering was met 3 miljoen procent gestegen. De munten zouden nu 133 miljoen dollar waard zijn. Het is niet bekend voor hoeveel Kristoffer zijn BTC heeft verkocht, maar we doen een redelijke aanname dat hij er niet lang over heeft nagedacht.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven