Nieuws - Coingecko verwijderd helft projecten

Door Luc Vesters

Coingecko verwijderd helft projecten

Scams, criminaliteit en fraude
Blockchain/Technologie
Wet en regelgeving

Coingecko heeft duizenden cryptocurrencies van zijn platform verwijderd.

Projecten komen en gaan, en op platforms zoals Coingecko of Coinmarketcap blijven alleen tickersymbolen over als herinnering dat de projecten allang voorbij zijn. Het verschil tussen de twee grootste aggregators kan nauwelijks groter zijn: Coingecko vermeldt 12.000 cryptocurrencies, Coinmarketcap twee miljoen. Volgens Coingecko heeft het nu de helft van alle tokens opgeruimd. Dit zou de reden kunnen zijn voor de grote verschillen.

Voorjaarsschoonmaak op Coingecko

Er is een hoog sterftecijfer op de cryptomarkt. Coingecko heeft sinds 2014 meer dan 24.000 cryptocurrencies genoteerd en nog niet eens de helft daarvan heeft het overleefd. Meer dan 14.000 tokens zijn nu "gestorven" - hebben geen handelsactiviteit, bleken oplichters te zijn of werden door het projectteam geschrapt.

"De meeste dode cryptocurrencies komen van projecten die tussen 2020 en 2021 werden gelanceerd," legt Coingecko uit. Veel cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum bereikten recordwaarden. Coingecko wijt het hoge aantal inactieve munten tussen 2020 en 2021 ook "aan de gemakkelijke verstrekking van tokens en de toenemende populariteit van memecoins". In totaal werden er 7.530 cryptocurrencies genoteerd in de gold rush periode, die sindsdien zijn geannuleerd.

Terwijl white papers, ontwikkelaars, blockchain en use cases in de beginjaren nodig waren, volstaan tokengenerators, Twitteraccounts en ChatGPT tegenwoordig. Dit bespaart tijd en geld, maar de aan de lopende band geproduceerde tokens hebben vaak geen hoge overlevingskans. Veel memecoin-projecten beginnen "zonder product", zegt Coingecko, "de meeste worden na korte tijd verlaten". Coingecko legt uit dat tokens worden geëvalueerd op basis van een aantal criteria, zoals "liquiditeit, aanwezigheid van het team en volwassenheid van het project".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven