Nieuws - De Flippening: Kan Ethereum ooit Bitcoin inhalen?

Door Luc Vesters

De Flippening: Kan Ethereum ooit Bitcoin inhalen?

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
De Flippening: Kan Ethereum ooit Bitcoin inhalen?

De term " flippening" achtervolgt de cryptowereld al enkele jaren. Het beschrijft het hypothetische scenario waarin Ethereum (ETH) Bitcoin (BTC) inhaalt als meest waardevolle cryptocurrency. Een onderwerp dat altijd controversieel is geweest in de cryptosector. In dit artikel bekijken we daarom welke argumenten voor de flippening zijn - en welke er tegen zijn.

De argumenten voor Bitcoin

Het eerste block van Bitcoin werd gecreëerd in 2009. Sindsdien heeft geen enkele andere cryptocurrency de Oranje coin kunnen onttronen. Beleggers blijven BTC zien als de veiligste en meest gedecentraliseerde cryptocurrency ter wereld. De beperkte voorraad (maximaal 21 miljoen BTC) is vergelijkbaar met de schaarste van goud, daarom wordt de topper in de cryptoruimte vaak "digitaal goud" genoemd. Dit is een van de redenen waarom Bitcoin nog steeds de eerste keuze is voor institutionele beleggers die in de cryptosector willen stappen.

Als je kijkt naar de prestaties van Bitcoin sinds de Ethereum-merge op 15 september 2022, dan zie een trend waarbij de BTC-koers meer is gestegen dan die van Ethereum.

Bitcoin vs. Ethereum prijsgeschiedenis sinds de merge. Bron: Coinmarketcap.com

Maar Bitcoin staat ook onder vuur, vooral vanwege het energie-intensieve en voor sommigen onhoudbare proof-of-work consensusmodel op de lange termijn. Daarnaast is de use-case van Bitcoin voornamelijk beperkt tot het opslaan en uitwisselen van waarde, wat het potentieel van BTC op de lange termijn zou kunnen beperken. Toch zijn er een aantal redenen die suggereren dat Bitcoin in de toekomst de onbetwiste nummer één in de cryptoruimte zal blijven.

Redenen waarom Ethereum Bitcoin niet kan inhalen

Er zijn verschillende redenen waarom Ethereum Bitcoin waarschijnlijk niet zal inhalen. Ten eerste heeft BTC zich stevig gevestigd als de toonaangevende cryptocurrency. Vooral in tijden van crisis hebben investeerders de neiging om hun geld terug te trekken uit altcoins en te investeren in Bitcoin, hoewel de marktdominantie van Bitcoin in het verleden zelden onder de 40 procent is gezakt. Aan de andere kant zijn financiële reuzen zoals Blackrock van plan om Bitcoin spot ETF's te lanceren.

Dit suggereert dat de marktkapitalisatie van Bitcoin op de lange termijn waarschijnlijk zal blijven stijgen, waardoor de kans op een flippening afneemt en het belang van BTC onder institutionele beleggers als de belangrijkste cryptocurrencies wordt onderstreept. Tot slot: Hoewel Bitcoin niet direct compatibel is met smart contracts, lijkt de cryptocurrencies de laatste tijd steeds meer andere use cases te vinden, zoals de hype rond BTC Ordinals onlangs liet zien.

De zaak voor Ethereum

Als de op één na meest waardevolle crypto heeft Ethereum zich, in tegenstelling tot Bitcoin, gespecialiseerd op het gebied van decentralisatie. Een op blockchain gebaseerd internet. Een concept dat zijn weg vindt in binnen Web3. Naast het uitwisselen en opslaan van waarde, biedt Ethereum smart contract functies die het mogelijk maken om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te maken. Dit betekent dat Ethereum gericht is op een breder publiek en verschillende industrieën die geautomatiseerde programma's willen ontwikkelen via smart contracts.

Ethereum is in deze wereld als "digitale olie": gebruikers hebben ETH nodig voor interactie met de gedecentraliseerde applicaties. Ethereum vormt daarom het middelpunt van een ecosysteem waarop toepassingen op het gebied van Decentralized Finance (DeFi) en Non-fungible Tokens (NFT's) worden gebouwd.

Waarom Ethereum Bitcoin in de toekomst zou kunnen inhalen

Op het eerste gezicht lijkt het er inderdaad op dat Bitcoin zijn dominante positie in de markt zal behouden. Zeker als je kijkt naar de koersontwikkeling sinds de merge.

Maar er zijn enkele overtuigende argumenten die suggereren dat Ethereum een realistische kans heeft om Bitcoin in de toekomst te overschaduwen in termen van marktkapitalisatie. Een blik op een grafiek van het Blockchaincenter laat zien dat MicroStrategy's Bitcoin-investering achteraf gezien een hoger rendement zou hebben behaald op een Ethereum-investering.

Bitcoin vs. Ethereum prijsgeschiedenis sinds augustus 2020. Bron: Coincenter.net

Bovendien had MicroStrategy zijn rendement nog verder kunnen verhogen door Ethereum te staken. Een ander argument ten gunste van Ethereum zijn de gevolgen van de Ethereum Proof-of-Stake upgrade, bekend als "The Merge". Deze belangrijke overgang heeft het Ethereum netwerk niet alleen milieuvriendelijker en energiezuiniger gemaakt, maar ook de systeemintegriteit en schaalbaarheid geoptimaliseerd.

Dit heeft geresulteerd in verbeterde transactietijden en een hogere transactiecapaciteit door vereenvoudigde toepassing van Layer 2 schaaloplossingen. De introductie van staking in deze context stelt ETH houders in staat om extra beloningen te ontvangen door hun tokens te vergrendelen, waardoor er een nog grotere financiële stimulans ontstaat om te investeren. De milieuvoordelen en bijbehorende economische prikkels van PoS zouden de interesse van institutionele investeerders op de lange termijn kunnen vergroten, waardoor Ethereum over het geheel genomen nog aantrekkelijker wordt.

Ethereum is minder inflatierijk dan Bitcoin

De zogenaamde burn rate van Ethereum heeft veel aandacht getrokken. Dit mechanisme, geïntroduceerd door de EIP-1559 upgrade, vermindert het totale aanbod van Ethereum. En als de vraag consistent is of groeit, kan dat een positieve invloed hebben op de prijs. Dit zou extra investeringen in Ethereum kunnen aantrekken en de marktkapitalisatie verder kunnen verhogen.

Tot slot moet het enorme potentieel van de smart contracts en utiliteitsfuncties van Ethereum niet worden onderschat. Ethereum heeft een revolutie teweeggebracht op de markt voor smart contracts en blijft de onbetwiste leider in deze sector, ondanks de opkomst van andere platforms die smart contracts ondersteunen.

Conclusie

Het debat over de vraag of Ethereum ooit BTC zal kunnen inhalen zal de crypto community blijven verdelen. Beide valuta hebben hun sterke punten en zullen waarschijnlijk een dominante rol blijven spelen in de cryptocurrencies wereld.

Het is belangrijk om te benadrukken dat beide cryptocurrencies verschillende doelstellingen hebben: Bitcoin positioneert zichzelf als een soort digitale reservemunt, terwijl Ethereum ambities heeft om de ruggengraat te worden van een gedecentraliseerde digitale economie. Het is onzeker of en wanneer een zogenaamde flippening zal plaatsvinden. Uiteindelijk zullen marktmechanismen zoals vraag en aanbod, maar ook de voortdurende innovatie van de twee netwerken, regelgeving en algemene adoptie van crypto's doorslaggevende factoren zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven