Nieuws - De Europese Centrale Bank verlaagt de belangrijkste rentes

Door Ted Maas

De Europese Centrale Bank verlaagt de belangrijkste rentes

Wet en regelgeving
Wereldeconomie
De Europese Centrale Bank verlaagt de belangrijkste rentevoet

Ondanks economische waarschuwingssignalen verlaagt de ECB haar belangrijkste rentetarief. Dit is hoe de centrale bank haar beslissing uitlegt.

De Europese Centrale Bank laat de druk van de ketel en verlaagt het belangrijkste rentetarief. Dit maakte de ECB vandaag bekend in een persbericht. In totaal verlaagt de centrale bank de depositorente, die bepalend is voor de krediet- en spaarrente, met 25 basispunten naar 3,75 procent. De rentetarieven voor de basisherfinancieringstransacties en de marginale beleningsfaciliteit worden ook met 0,25 procent verlaagd.

De monetaire waakhond uit Frankfurt am Main gooit het dus over een andere boeg. De afgelopen tweeënhalf jaar heeft de ECB het belangrijkste rentetarief in verschillende stappen verhoogd om de hoge inflatie in de eurozone te beteugelen.

De stap was door veel analisten en experts verwacht en kreeg ook de publieke steun van centrale bankiers. ECB-chef Christine Lagarde achtte een renteverlaging vooraf “zeer waarschijnlijk”.

In het persbericht staat nu: "Na negen maanden dezelfde rentetarieven te hebben gehandhaafd, is het nu een goed moment om de strenge maatregelen van het monetaire beleid iets te versoepelen. Dit besluit is gebaseerd op een beoordeling van de inflatieverwachtingen, de onderliggende inflatietrends en de effectiviteit van ons eerdere beleid."

De afgelopen maanden kwam de inflatie dicht bij de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2 procent. Maar in mei steeg de inflatie licht van 2,4 naar 2,6 procent. Daarom vinden sommige critici de renteverlaging te vroeg.

Voor de aandelenmarkten is het besluit om de rente te verlagen minder belangrijk dan de vraag of de ECB van plan is om de rente in de toekomst verder te verlagen. Lagarde zal hierover naar verwachting iets zeggen tijdens de persconferentie na de rentebeslissing (14:45 CET).

Op dit moment wordt Bitcoin verhandeld voor USD 71.390 en is sinds de aankondiging van de renteverlaging licht gestegen met 0,8 procent op de dag.

Volgens een onderzoek van Reuters verwacht bijna twee derde van de Amerikaanse economen dat er vanaf september een renteverlaging zal komen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven