Nieuws - De Ethereum transactiekosten stijgen

Door Luc Vesters

De Ethereum transactiekosten stijgen

Transactiekosten op het Ethereum netwerk zijn geëxplodeerd door ERC-404.

Uit gegevens van Etherscan blijkt dat een gemiddelde Ethereum-transactie op 9 februari ongeveer 30 USD kostte. Op het hoogtepunt waren de kosten zelfs nog hoger, namelijk 377 gwei. De laatste keer dat de transactiekosten zo hoog waren, was in mei 2023.

De reden voor de hoge kosten is de hype rond een nieuwe tokenstandaard op Ethereum. ERC-404 is een mix van ERC-721 en ERC-20. De ERC-404 standaard maakt native fractionalisatie mogelijk, waarbij niet alleen een hele NFT, maar ook de kleinste delen van een NFT kunnen worden gehouden en verhandeld.

ERC-404 is echter geen officiële standaard van de Ethereum Foundation en is daarom niet als veilig geclassificeerd door de community.

Het risico is navenant hoog. Alle tokens die gebaseerd zijn op de standaard worden daarom als experimenteel beschouwd en iedereen die de tokens gebruikt staat bloot aan onbekende veiligheidsrisico's. Rug pulls, bugs of andere aanvallen kunnen niet worden uitgesloten.

De transactiekosten van Ethereum zijn nu weer gedaald. Op het moment van schrijven kost een overdracht 19 gwei, of één Amerikaanse dollar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven