Nieuws - De belangrijkste info voor crypto deze week.

Door Ted Maas

De belangrijkste info voor crypto deze week.

Bitcoin (BTC)
Wereldeconomie
Investeren
De belangrijke info voor crypto deze week.

Nieuwe inflatiecijfers uit Europa en de VS zullen deze week de koersontwikkeling van Bitcoin (BTC) beïnvloeden.

Terwijl de Amerikaanse aandelenindices dicht bij hun hoogste punten voor het jaar sloten (op de dag waarop opties en futures - financiële contracten die gebaseerd zijn op de toekomstige prijs van aandelen en andere activa - tegelijkertijd vervallen), corrigeerde ongeveer 60 procent van de top 100 altcoins in waarde de afgelopen dagen. Dit soort dagen leiden tot verhoogde marktvolatiliteit en onvoorspelbare bewegingen in aandelenprijzen. Ondanks deze potentiële onrust op de beurs, wisten de Amerikaanse aandelenmarkten toch dicht bij hun jaarlijkse hoogtepunten te eindigen, terwijl tegelijkertijd veel alternatieve cryptocurrencies, of 'altcoins', in waarde daalden. Bitcoin (BTC) verloor ongeveer vijf procent in waarde over de week en sloot rond de €37,688. De nummer twee, Ethereum (ETH), ging ook meer dan zes procent omlaag. Ondanks de recente prijsconsolidaties noteerde Bitcoin in december nog steeds een prijsstijging van ongeveer 10%.

De belangrijkste rentebesluiten in de VS en Europa zorgden niet voor verrassingen qua rente. Zowel de Fed als de ECB lieten de belangrijkste rentetarieven op hun huidige niveau staan. Dankzij de diplomatische uitspraken van Fed-voorzitter Powell konden de wereldwijde aandelenmarkten hun eindejaarsrally vasthouden. De Amerikaanse arbeidsmarkt en de laatste data over het consumentengedrag in de VS waren ook beter dan voorspeld. Alleen de zwakker dan verwachte productiecijfers in de VS en het daaruit voortvloeiende herstel van de Amerikaanse dollarindex DXY zette beleggers ertoe aan om aan het einde van de week meer winst te nemen op de traditionele financiële markten. De kracht van de DXY werkte vervolgens ook als tegenwind voor grote delen van de cryptomarkt.

Of de positieve koerstrend op de aandelen- en cryptomarkten zal aanhouden in de nieuwe handelsweek hangt, zoals altijd, af van de laatste economische data uit de VS. Maar welke data staan er deze handelsweek op de agenda? Een overzicht.

De belangrijkste economische data van de week

De laatste handelsweek voor Kerstmis wordt gekenmerkt door nieuwe inflatiedata uit Europa en de VS. Morgen, dinsdag, worden verse cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone gepresenteerd. De laatste cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS volgen op woensdag, voordat in de tweede helft van de week de definitieve cijfers over het bruto binnenlands product worden gepubliceerd. De handelsweek wordt afgesloten met de laatste gegevens over de PCE-kerninflatie in de VS.

Inflatiecijfers voor de eurozone openen de handelsweek

Dinsdag 19 december 2023: Om 11:00 (CET) publiceert Eurostat de definitieve consumentenprijzen voor Europa in de voorgaande maand november. Net als in de voorgaande maand verwachten de experts dat de inflatie op jaarbasis weer zal afkoelen van 2,9 procent naar slechts 2,4 procent. De voorlopige prognoses van 30 november wezen al op een scherpe daling van de consumentenprijsontwikkeling. Dit zou betekenen dat de inflatie in Europa voor de tweede maand op rij lager zou zijn dan die in de VS. Als de consumentenprijzen in de eurozone sterk blijven dalen zoals voorspeld, zal de Europese aandelenmarkt waarschijnlijk positief reageren op deze ontwikkeling, wat ook een positief effect zou kunnen hebben op de cryptomarkt. Als de consumentenprijzen in de EU daarentegen, in tegenstelling tot de verwachtingen, hoger uitvallen dan voorspeld, zou dit een tegenslag zijn in de strijd tegen de recente daling in de eurozone. Een hernieuwde opvlamming van de inflatie in Europa zou beleggers er daarentegen toe kunnen aanzetten om aandelen en cryptoactiva te verkopen, aangezien ECB-chef Lagarde ook haar plan herziet om de rente in april te verlagen.

Amerikaanse consumentenvertrouwen midweeks

Woensdag 20 december 2023: Om 16:00 (CET) zal de Conference Board (CB) de maandelijkse cijfers van het Amerikaanse consumentenvertrouwen voor december vrijgeven. Het oordeel van particuliere huishoudens over de economische ontwikkeling in de VS lag met 102,0 opnieuw iets boven de expertverwachting van 101,0 in de vorige maand, waarmee het zich enigszins stabiliseert na een recente daling van het consumentenvertrouwen. Voor de huidige maand verwachten marktwaarnemers een verdere stijging tot 103,8. Amerikaanse particuliere huishoudens lijken weer meer vertrouwen in de toekomst te hebben, nadat in het najaar een grotere kans op een recessie werd verwacht. Als de voorspelling van een stijgend consumentenvertrouwen wordt bevestigd en de verwachtingen van analisten worden waargemaakt of zelfs overtroffen, zou dit een positief effect moeten hebben op zowel de aandelenmarkt als de Bitcoinkoers. Zwakke consumentengegevens hadden daarentegen in 2023 meerdere keren een negatieve invloed op de koersontwikkeling op de financiële markt. Mocht het consumentenvertrouwen tegen de verwachtingen in opnieuw verslechteren, dan zou dit kort voor de kerstvakantie kunnen leiden tot meer winstnemingen op de Amerikaanse aandelenmarkten en in de cryptosector.

Bruto binnenlands product in de VS in de tweede helft van de week

Donderdag 21 december 2023: Om 14:30 (CET) worden de laatste prognoses voor het bruto binnenlands product in de VS voor het derde handelskwartaal in 2023 gepresenteerd. Onlangs overtrof de voorlopige prognose van 5,2 procent groei aanzienlijk de marktverwachting van 4,9 procent, wat leidde tot een aanzienlijke stijging van de Amerikaanse aandelenkoersen en de Bitcoinkoers. Als de laatste voorlopige raming wordt bevestigd en het definitieve cijfer voor het bruto binnenlands product de raming van 5,2 procent bevestigt of zelfs overtreft, zullen beleggers de Amerikaanse groei waarschijnlijk belonen met koersstijgingen. Als de laatste ramingen van 30 november echter niet worden bevestigd en het BBP voor het derde kwartaal zwakker blijkt dan verwacht, zouden beleggers dit kunnen afstraffen met meer winstnemingen na de koersrally van de afgelopen zeven weken. De Amerikaanse financiële markt, en daarmee de cryptomarkt, zou in een eerste reactie kunnen verzwakken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven