Nieuws - De 10 belangrijkste cryptotermen die je moet kennen

Door Ted Maas

De 10 belangrijkste cryptotermen die je moet kennen

Blockchain/Technologie
De 10 belangrijkste cryptotermen die je moet kennen

Block rewards, peer-to-peer en whitepapers? De crypto sector zit vol met lastige en technische termen. Daarom hebben we tien must-know termen voor je op een rijtje gezet.

Discussies tussen ‘crypto-savvy’ mensen zijn af en toe niet te volgen. Dat geldt niet alleen voor de inhoud, maar vooral door het jargon dat bol staat met vreemde woorden en technische termen. Dit is een flinke taalbarrière, vooral voor nieuwkomers in de branche. Toch kom je al aardig vooruit met de kennis van een paar veelgebruikte termen. Dit zijn de 10 woorden die je sowieso moet kennen.

1. Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto is niet alleen de bedenker van Bitcoin. Het bestaan van Satoshi, en de mythe om hem heen, zijn cruciaal voor de eerste cryptocurrency: Bitcoin. In 2008, midden in de financiële crisis, presenteert hij (of zij?) zijn idee van digitaal geld aan de wereld. Kort daarna verdwijnt hij weer van het toneel, de communicatie wordt verbroken. Wie is Satoshi? Dat is een van de grootste mysteries in de cryptospace. Is het een man, een vrouw of een collectief? Niemand weet het. Aangezien Bitcoin ontworpen is als een gedecentraliseerd monetair systeem, is het aan te nemen dat Nakamoto, als bedenker van Bitcoin en dus een centraal figuur, zich bewust heeft teruggetrokken om zijn werk te beschermen. Wil je meer weten over het mysterie rondom Satoshi? Lees dan dit artikel op onze Academie.

2. Blockchain

Bitcoin en andere cryptocurrencies werken via een blockchain. De blockchain is een groot register/grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd. Bij een fysiek grootboek is op een gegeven moment een pagina vol, wordt deze omgeslagen en wordt de volgende gebruikt. Wat de pagina is voor een boek, is het blok voor de blockchain. Een blok bevat een bepaald aantal transacties. Dan is hij vol, wordt er een nieuwe aangemaakt en toegevoegd aan de vorige. Er ontstaat een keten van blokken, je raadt het al, een blockchain.

Wil je weten hoe de blockchain precies werkt? Bekijk dan dit handige Youtube filmpje.

3. Mining

Iemand moet ervoor zorgen dat wat er in de blokken staat correct is. Bij Proof-of-Work blockchains (meer hierover onder punt 4) zoals Bitcoin wordt deze taak overgenomen door de miners. Zij voorzien het netwerk van rekenkracht en controleren de inhoud van het blok.

Professionele miners vullen hele magazijnen met hun apparatuur. In ruil voor hun diensten ontvangen de miners een vergoeding in de vorm van bitcoin. De term mining is gebaseerd op het mijnen van goud. In goudmijnen wordt namelijk ook energie verbruikt om het edelmetaal te winnen. Om deze reden en vanwege het desinflatoire karakter wordt Bitcoin ook wel digitaal goud genoemd.

4. Proof of Work

Bitcoin is een zogenaamde proof-of-work blockchain (PoW). De miners verrichten werk in de vorm van energie, die ze moeten verbruiken. Ze concurreren met elkaar. Om een nieuw blok te maken, moeten ze een willekeurige som kraken. Niet iedereen kan dus ‘winnen’. In zekere zin concurreren de miners met elkaar. Wie meer rekenkracht heeft (hashrate) vergroot zijn kansen. Op deze manier beveiligen de miners het netwerk tegen manipulatie, ze controleren immers elkaar ook. Hackers zouden meer energie in het netwerk moeten stoppen dan alle andere miners beschikbaar hebben - en dat gedurende een lange periode volhouden. Theoretisch is dit mogelijk. In de praktijk wordt dit echter onmogelijk geacht vanwege de grootte van het Bitcoin-netwerk.

5. Blockreward

Op dit moment ontvangt een miner 6,25 bitcoin en een deel van de vergoedingen voor een gevonden blok. Ongeveer elke tien minuten wordt er een nieuw blok toegevoegd. Deze beloning wordt in een bepaalde cyclus gehalveerd, namelijk altijd na 210.000 blokken. Dat komt uit op ongeveer vier jaar. Dit wordt de halvering (of de halving) genoemd. Een bekend en gevierd evenement in de cryptosector. Vaak wordt gemeld dat de blokbeloning tijdens het halveren wordt gehalveerd. Dit is niet helemaal juist. De block reward bestaat uit de subsidie (de 6,25 BTC) en de fees. Alleen de subsidie wordt gehalveerd. De fees zijn momenteel 0,12 Bitcoin per blok. De reward bedraagt op dit moment dus in totaal 6,37 bitcoin. De fees zijn namelijk afhankelijk van hoe druk het netwerk op dat moment is. Meer weten over de Halving? Lees dan dit artikel in onze Academie.

6. Seedphrase

Bij Bitcoin heb je geen rekening  zoals bij een bank. Je coins worden opgeslagen in een digitale portemonnee. Zo’n wallet heeft een private en een public key. De public key kan je vergelijken met de IBAN van een bankrekening, het adres. De privésleutel geeft toegang tot het betreffende adres. Private en public keys worden altijd in paren aangemaakt.

De seed phrase is een soort hoofdwachtwoord voor de individuele paren. Het kan een onbeperkt aantal sleutelparen bevatten, maar meestal bestaat een seed phrase uit een combinatie van woorden (vaak 12 of 24). Dit is praktischer dan de omslachtige opeenvolging van cijfers en tekens die een private key bevat. Een seed phrase is daarom een op een hoger niveau vertaalde versie van de private key. Als je de seedphrase verliest, verlies je ook de toegang tot je wallet.

7. Whitepaper

Een whitepaper is een document dat de basisprincipes van een project uitlegt. Welk probleem wordt aangepakt en hoe het wordt opgelost. In de wereld van cryptocurrencies beschrijft het de belangrijkste functies en kenmerken van een cryptoproject. Deze documenten zijn uiteindelijk een belangrijk hulpmiddel om de geloofwaardigheid en autoriteit van een bedrijf of organisatie te versterken.

Ze kunnen potentiële klanten en partners helpen weloverwogen beslissingen te nemen door objectieve en op feiten gebaseerde informatie te verstrekken. Uiteraard, is ook het tegenovergestelde mogelijk. Staat de whitepaper vol onzin? Dan zal het project niet veel soeps zijn. De meeste projecten beginnen meestal met het presenteren van hun visie. Gevolgd door de presentatie van de organisatiestructuur en technische details van het project. De beroemdste whitepaper is natuurlijk die van Bitcoin. Geschreven door Satoshi Nakamoto zelf. Deze kun je hier lezen.

8. Peer to peer

De exacte titel van de Bitcoin whitepaper is: "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". In een peer-to-peer netwerk kan elk knooppunt (een node) een peer worden genoemd. Het collectieve werk van deze knooppunten houdt het systeem draaiende. In deze context fungeert elk knooppunt (peer) zowel als client en als server in relatie tot andere knooppunten. Dit betekent dat alle peers dezelfde rol spelen bij het ontvangen en verzenden van digitale gegevens, vandaar dat we uiteindelijk spreken van "peer to peer" (P2P) communicatie. Dit is een directe vorm van communicatie, geen tussenpartij.

De structuur van een P2P-netwerk wordt daarom ondersteund door de gebruikers, die zowel bronnen kunnen leveren als gebruiken. Er is geen centrale server of host, waardoor P2P systemen sterk verschillen van traditionele client-server modellen waarbij gegevens in één richting worden gedistribueerd (van een centrale server naar zijn clients).

9. Smart contract

Bitcoin is als monetair systeem geoptimaliseerd om waarde over te brengen en is daarom bewust beperkt in zijn functionaliteit. Satoshi's uitvinding gaf het startsein voor andere blockchainnetwerken. Bijvoorbeeld de Ethereum blockchain. En daarmee ook smart contracts. Gebruikers kunnen daarmee contracten afsluiten, waarvan ze de voorwaarden vooraf samen bepalen. De smart contracts worden vervolgens geautomatiseerd en decentraal op de blockchain uitgevoerd.

De contractpartijen kunnen bijvoorbeeld weddenschappen afsluiten op een voetbalwedstrijd. Als een bepaald team wint, wordt de inzet automatisch naar de bijbehorende wallet gestuurd. Het bijzondere van smart contracts ten opzichte van conventionele contracten is dus dat ze decentraal en geautomatiseerd worden uitgevoerd. En dat alle netwerkdeelnemers worden geïnformeerd over de statusverandering die wordt veroorzaakt door een smart contract.

10. HODL

HODL is een afkorting van Hold On for Dear Life. Deze terminologie is er eigenlijk later pas voor verzonnen.

Het is namelijk zo dat de gebruiker GameKyuubi in 2013 op het Bitcointalk forum een bericht postte met de titel: “I AM HODLING”. Het is een erg grappig bericht, waarin de schrijver nogal kleurrijke taal gebruikt en waarin hij uitlegt dat hij geen bal van traden kan. Naar eigen zeggen was hij dan ook aan de whisky.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven