Nieuws - Cypher Protocol: $600K aan gestolen geld nu bevroren op exchanges

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Cypher Protocol: $600K aan gestolen geld nu bevroren op exchanges

Scams, criminaliteit en fraude
Exchanges
Cypher Protocol: $600K aan gestolen geld nu bevroren op exchanges

Het Cypher Protocol heeft aan het licht gebracht dat er momenteel $600.000 aan gestolen fondsen bevroren zijn op gecentraliseerde beurzen (CEXs). Dit protocol, gebaseerd op het Solana-netwerk, heeft weten te voorkomen dat de gestolen gelden, die het resultaat waren van een beveiligingsinbreuk op 7 augustus, konden worden weggesluisd.

In een tweet op 18 augustus meldde het Cypher Protocol dat meer dan de helft van de gestolen fondsen succesvol is bevroren op diverse gecentraliseerde beurzen, dankzij de inzet van meerdere onafhankelijke blockchain-onderzoekers.

De terugkeer van deze fondsen is afhankelijk van de medewerking van de betreffende CEXs en de uitvaardiging van inbeslagnamebevelen door wetshandhavingsinstanties, zo werd verklaard.

Het Cypher Protocol werd op 7 augustus misbruikt voor een bedrag van ongeveer $1 miljoen, wat leidde tot een tijdelijke stopzetting van de smart contracts van het protocol.

Dit gedecentraliseerde protocol voor futures-uitwisseling op Solana stelt gebruikers in staat om leningen aan te gaan en uit te lenen via primaire accounts met meerdere gekoppelde sub-accounts. Helaas zorgden beveiligingslekken ervoor dat geïsoleerde sub-accounts niet goed gevolgd konden worden en dat er onvoldoende margecontroles werden uitgevoerd voordat leningen werden verstrekt. Dit werd toegelicht door het blockchain-beveiligingsbedrijf Halborn. De aanvaller maakte gebruik van deze kwetsbaarheden in de code door meerdere accounts te gebruiken om naar schatting $1 miljoen aan verschillende cryptovaluta, waaronder USDT, SOL en wETH weg te sluizen.

Het team wist contact te leggen met de hacker nadat ze een "white hat" beloning van 10% hadden aangeboden, ter waarde van ongeveer $120.000.

Twee dagen later kondigde het protocol aan dat de hacker de deadline om de fondsen terug te geven had gemist, waarna ze de beloning openstelden voor het publiek. Ze lieten ook doorschemeren dat ze deels op de hoogte waren van de identiteit van de dader.

Op 16 augustus presenteerde Cypher een plan voor de herstelprocedure en een "beleid voor het delen van verliezen" om de resterende activa eerlijk onder de getroffen gebruikers te verdelen. De activa van het protocol worden pro rata verdeeld op basis van het aandeel van elke gebruiker, zo werd verklaard.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven