Nieuws - Cryptomixer ''Tornado Cash" op zwarte lijst

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Cryptomixer ''Tornado Cash" op zwarte lijst

Tornado

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft "Tornado Cash" verboden. De Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zou enkele honderden miljoenen US-dollars hebben witgewassen via de cryptomixer.

Het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de cryptomixer Tornado Cash op de zwarte lijst gezet. Tornado Cash is een mixdienst die transacties anonimiseert. Volgens het agentschap is er sinds 2019 "meer dan 7 miljard dollar" witgewassen via de dienst.

Een groot deel hiervan werd in verband gebracht met de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, aldus de organisatie. Tornado Cash heeft herhaaldelijk nagelaten effectieve controles in te voeren om te voorkomen dat het regelmatig geld witwast voor kwaadwillende cybercriminelen, en heeft het dit gedaan zonder basismaatregelen om zijn risico's aan te pakken, zegt Brian E. Nelson, ondersecretaris voor terrorisme en financiële inlichtingen..

OFAC zal zich dan ook "agressief blijven richten op cryptomixers die virtuele valuta's witwassen voor criminelen en degenen die hen steunen". OFAC heeft eerder cryptomixer Blender.io gesanctioneerd. Amerikaanse burgers die van de dienst gebruik blijven maken, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven